Wat is een EPC en hoe vraag ik het aan?

25 oktober | Blogs

Wanneer u een woning gaat verkopen of verhuren, dan moet u een EPC of energieprestatiecertificaat kunnen voorleggen. Dit certificaat toont aan de koper of huurder hoe energiezuinig uw pand is. Hoe lager de energieprestatie, hoe energiezuiniger de woning. Zo krijgt de nieuwe bewoner meteen een zicht op de verbruikskosten van zijn toekomstige woonst.

Wat is een EPC? 

Om aan te tonen hoe energiezuinig een woning is, heeft de overheid in 2008 het energieprestatiecertificaat of EPC ingevoerd. Het is een belangrijk document voor kandidaat-kopers of huurders omdat het hen een zicht geeft op het energieverbruik van hun toekomstige woning. De energieprestatie geeft weer wat het primaire energieverbruik is per m² bruikbare vloeroppervlakte (kWh/m²). De waarde van de energieprestatie wordt onder meer berekend aan de hand van volgende gegevens: het beschermde volume, de bruikbare vloeroppervlakte, de verwarmingsinstallatie en/of boiler, de aanwezigheid van zonnepanelen, de muur- en dakisolatie, de beglazing en de oriëntatie van de woning.

Dat we zorg moeten dragen voor het klimaat en bewust moeten omgaan met energiebronnen is niet nieuw. Hoe meer aandacht we schenken aan isolatie en duurzame energie in onze woningen, hoe lager onze uitstoot. Dat is goed voor het milieu, maar ook goed voor uw portemonnee, want in een energiezuinig huis liggen de kosten voor verwarming een stuk lager.

Wat is een goede EPC-waarde voor een huis? 

In 2019 werd de manier om de energiewaarde van een huis weer te geven sterk vereenvoudigd. Elke woning krijgt een energielabel dat kan gaan van A+ tot F. Deze classificatie kennen we ook bij elektrische apparaten zoals koelkasten en wasmachines. Wat dan precies een goede score is, valt niet in 1-2-3 te zeggen. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe energiezuinig een woning is. Zo heeft een vrijstaande woning veel meer oppervlaktes waarlangs warmte kan verdwijnen dan een appartement. Het soort bebouwing is dus meteen een belangrijke factor. Een goed geïsoleerde vrijstaande woning kan een lagere waarde krijgen dan een slecht geïsoleerd appartement. Het is dus bijna onmogelijk om waardes met elkaar te vergelijken.

Daarnaast speelt het bouwjaar van het gebouw ook een rol, net als de gebruikte (isolatie)materialen en de energiebron. Heeft u bij Heylen Vastgoed een woning op het oog en stelt u zich daarbij nog vragen over het energiegebruik? Neem dan gerust contact op, onze experts vertellen u er graag meer over.
Neem contact op

Wat is een EPC

EPC-waarde verbeteren 

Er zijn verschillende aspecten die u kunt oppakken om de EPC-waarde te verbeteren. Op het certificaat is af te lezen wat de aandachtspunten zijn voor de woning en hoe (bij verbouwen of renoveren) de EPC-waarde kan worden verbeterd.

Wat er op het EPC staat is louter informatief. De verkoper of verhuurder kan dus niet verplicht worden om een bepaalde energiewaarde te halen. Maar het opmaken ervan is wel verplicht. Boetes voor een ontbrekend EPC kunnen oplopen tot 5000 EUR.

Heylen Vastgoed zorgt bij verkoop voor een gratis EPC!

Vijf tips om de EPC-waarde te verbeteren: 

  1. Investeer in dakisolatie, waardoor u minder verwarming nodig heeft.
  2. Vervang de glazen van uw deuren en ramen door dubbele (driedubbele) beglazing, waardoor de woning beter geïsoleerd is.
  3. Vervang een gedateerde verwarmingsketel.
  4. Investeer in vloerisolatie, waardoor u het warmteverlies opvangt.
  5. Bekijk de eventuele mogelijkheden voor zonnepanelen.

Hoelang blijft een EPC geldig? 

Een EPC-certificaat is 10 jaar geldig. In principe hoeft u geen nieuwe aanvraag te doen wanneer u binnen die termijn uw woning opnieuw verkoopt of verhuurt. In januari 2022 verandert er echter wel iets in de wetgeving: vanaf dan zullen enkel nog EPC’s van na 1 januari 2019 – dus vanaf het moment dat er met een energielabel werd gewerkt – in aanmerking worden genomen.

Voor oudere certificaten moet er dus een nieuwe aanvraag gebeuren. Behalve bij verhuur, daar blijft de oude regeling geldig.

Hoe een EPC aanvragen? 

Een EPC kan enkel worden opgesteld door een erkende energiedeskundige. Die onderzoekt alle elementen in de woning die een invloed hebben op de energieprestatie: de isolatie, technische installaties, oppervlakte, ramen,…

Voor materialen die niet met het blote oog zichtbaar zijn (zoals isolatie in de muur, de vloer of het dak) volstaat het om de aankoopfacturen voor te leggen. En als ook die niet beschikbaar zijn dan wordt er gerekend met aannames voor isolatie dikte op basis van het bouw- of renovatiejaar van de woning.

Heylen Vastgoed zorgt bij verkoop voor een gratis EPC.

Heeft u vragen over het energieprestatiecertificaat van uw te verkopen of te verhuren woning of over het energielabel van één van onze te koop aangeboden panden? Neem dan zeker contact met ons op!
Gratis schatting

Ook interessant