Dit verandert allemaal op 1 juni

Vastgoedblog overzicht

Standaardtarief registratierechten van 10 naar 7 procent

Het standaardtarief voor registratierechten bij de aankoop van een woning in Vlaanderen daalt op 1 juni van 10 naar 7 procent. Voor bescheiden woningen, met een aankoopprijs tot 200.000 euro, is er een vrijstelling op de eerste schijf van 80.000 euro. Die vrijstelling komt overeen met 5.600 euro. De Vlaamse regering meent dat de hervorming meer gezinnen in staat zal stellen een eigen woning of appartement te kopen.

Vanuit de regering werd spoed gezet achter de hervorming, zodat die inderdaad op 1 juni van start kan gaan. “Wie zijn of haar aankoop uitgesteld heeft mag op twee oren slapen: vanaf 1 juni zal wie een eigen huis of appartement koopt minder belastingen betalen”, zei minister van Financiën Bart Tommelein na de goedkeuring.
De verlaging van het standaardtarief geldt wel enkel als het om de enige woning gaat en de koper er binnen de twee jaar intrekt. Het kadastraal inkomen zal geen criterium meer zijn om van een verlaagd tarief te genieten. Als de aankoopprijs niet hoger is dan 200.000 euro krijgen kopers dus een korting van 5.600 euro. In de kernsteden en de Vlaamse rand geldt de korting tot een aankoopprijs van 220.000 euro.
Er zijn ook energie-ingrepen. Wie binnen de vijf jaar na aankoop een ingrijpende energetische renovatie uitvoert, betaalt in plaats van 7 maar 6 procent registratierechten. Bij een bescheiden woning komt er een vrijstelling van 4.800 euro bij. Het gaat om een renovatie waarbij de verwarming, koeling, luchtcirculatie ... volledig vervangen wordt en minstens 75 procent van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd. Het oude systeem met standaard 10 procent en bij een klein beschrijf 5 procent gaat dus op de schop. Volgens Tommelein is de ingreep budgetneutraal.
Voor meer info kan u steeds terecht bij onze juridische cel!

Bron: GVA.be

SchattingVraag uw gratis schatting aan