Het beste vastgoedavies volgens experts

Vastgoedblog overzicht

Op het moment dat je wereldkundig maakt dat je op zoek bent naar een woning, krijg je vaak een lawine aan advies en handige tips te verwerken. Goedbedoeld, dat zeker, maar niet elk advies is even waardevol. Wij vroegen een aantal experts en ervaringsdeskundigen welke tips je zéker moet onthouden als je aan je huizenjacht begint.

Neem je tijd voor de voorbereiding

“Een goede voorbereiding is belangrijk. Weet wat je financiële draagkracht is – zowel voor de aankoop als voor eventuele verbouwingen – en bekijk nog voor het plaatsbezoek of alles wat je op voorhand te weten komt over de woning, zoals de ligging, voldoet aan je wensen. Als je eenmaal op bezoek bent, durf je dan ook afvragen of het niet alleen objectief geschikt is, maar ook of het goed voelt voor jou. Niet alleen de meubels moeten een plaats krijgen, maar ook de innerlijke mens.”

“Overweeg ook eens om beschermd onroerend goed aan te kopen en dat te restaureren of te onderhouden. Vanaf aanslagjaar 2019 krijg je 40% belastingvermindering op de uitgaven die je daarvoor doet.”

“Behandel de aankoop van onroerend goed zoals een examen: begin op tijd en bereid je goed voor. Het is een goed idee om zo snel mogelijk vastgoed te kopen, maar wel alleen als je de juiste prijs betaalt. Daarom zorg je er best voor dat je de markt en de prijzen in jouw gewenste regio kent. Als je goed voorbereid aan de slag gaat en tijdig begint te zoeken, pluk je daar later de vruchten van.”

“Overhaast niets. Neem je tijd om verschillende huizen te bezoeken, zo kan je makkelijker vergelijken. Je hoeft niet ongeduldig te zijn, er zullen steeds huizen op de markt blijven komen. Het is een kwestie van wachten tot de puzzelstukjes voor jou in elkaar vallen. Rij ook af en toe gewoon rond in regio’s waar je wel zou willen wonen. Zo leer je veel over de markt.”

Let goed op bij het huisbezoek

“Wees kritisch bij je huizenbezoeken. Hou de meubels die je wil plaatsen in het achterhoofd, maar ook je toekomstplannen. Zo heb je met een baby bijvoorbeeld meer plaats nodig in de woonkamer dan je zou denken.”

“Durf praktisch te denken. Hoe ga je een bepaald huis inrichten, klopt de ruimte met de meubels die je wil plaatsen? Kijk ook vooruit en maak een lijstje van de dingen die je belangrijk vindt. Moet er een bad zijn voor de (toekomstige) kinderen? Is er voldoende buitenruimte? Kan je parkeren voor de deur? Wees daar kritisch op en geef niet zomaar toe als een huis niet aan al je eisen beantwoordt.”

“Neem ook als koper een expert mee die je kan wijzen op eventuele gebreken en de renovatiekosten die daaraan verbonden zijn. Dat kan een bevriende aannemer zijn, maar er zijn ook meer en meer vastgoedmakelaars die die service aanbieden. Bovendien kunnen makelaars je ook bijstaan bij het onderhandelen en zo een betere prijs uit de brand slepen.”

Wees oplettend tot het einde

“Spreek in de week voor het verlijden van de akte nog even af met de verkoper om nog eens samen door de woning te gaan. Zo kan je zien of alles volgens afspraak wordt opgeleverd. Als je daar dan toch bent, kan je meteen ook de meterstanden noteren. Is er toch iets niet in orde? Dan kan je bij akte door de notaris een bedrag laten bewaren als waarborg tot de verkopers die dingen alsnog in orde stellen.”

Bron: zimmo

SchattingVraag uw gratis schatting aan