Mobiscore

Vastgoedblog overzicht

Kunt u vanuit uw woning makkelijk met bus of trein naar uw werk? Zijn de dichtstbijzijnde scholen te voet of met de fiets bereikbaar? En moet u altijd de auto nemen om aan een winkel te geraken? Het zijn maar enkele elementen die uw mobiliteitscore, excuseer: 'Mobiscore', bepalen. U heeft er misschien al over gehoord in de media de voorbije dagen. Janne Laenen van onze afdeling legal legt uit wat deze mobiscore juist inhoudt.

De Mobiscore geeft punten op hoe ecologisch duurzaam uw woning gelegen is, net zoals het EPC dat al jaren doet voor de energieduurzaamheid. Als u bijvoorbeeld langer dan 25 minuten moet wandelen of fietsen naar belangrijke voorzieningen, levert dat minpunten op. De Mobiscore houdt geen rekening met verplaatsingen met de auto omdat die als niet-duurzaam worden gezien.
Belangrijk om te melden is dat er vooralsnog geen fiscale of rechtstreekse financiƫle gevolgen aan vasthangen. En dat er niemand zal verplicht worden om de Mobiscore te afficheren.
Hoe werkt het?
De Mobiscore is te berekenen via mobiscore.be. U moet heel eenvoudig uw adres intikken en u krijgt een algemene score op tien. Specifieke cijfers voor openbaar vervoer, onderwijs, winkels, ontspanning en zorg zijn er niet, maar wel iets vagere kwalificaties als "goed bereikbaar" en een kleurencode.
Via de knop personaliseren kunt u nog iets meer in detail berekenen hoe goed uw huis gelegen is voor uw dagelijkse werk- of schoolroute. Dat kan de score optrekken of doen dalen.
Hoe wordt de score berekend?
Voor het berekenen van de score wordt gekeken hoe dicht u bij voorzieningen zoals winkels, scholen, stations, bus- en tramhaltes woont. Er wordt dan berekend wat de milieu-impact is van uw verwachte verplaatsingen. Die verwachtingen zijn gebaseerd op een onderzoek naar het verplaatsingsgedrag in Vlaanderen. Wat betreft de stations en haltes voor openbaar vervoer wordt gekeken hoe ver ze van uw woning liggen en naar hun zogenoemde "knooppuntwaarde". Die meet hoe snel u zich met het openbaar vervoer vanuit het centrum van een dorp, gemeente of stad kunt verplaatsen naar een ander centrum. Grote stations met goede treinverbindingen scoren bijvoorbeeld beter dan kleine stationnetjes waar amper treinen stoppen.
De volledige uitleg over hoe de mobiscore juist berekend wordt kan u vinden bij de veelgestelde vragen op www.mobiscore.be
Nog vragen?

Heeft u nog vragen over de mobiscore of andere juridische vastgoedvragen? Bel ons dan op het nummer 0800 292 23 en vraag naar een van onze juridische medewerkers. 

SchattingVraag uw gratis schatting aan