Nieuw EPC vanaf 2019

Vastgoedblog overzicht

Vanaf 1 januari 2019 is het EPC in een nieuw jasje gestoken. Hoewel het EPC verplicht blijft bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen,…. en het toepassingsgebied aldus niet verandert, komt de veranderingen de visualisatie ten goede. Het kerngetal wordt uitgebreid met een label en de aanbevelingen worden een pak concreter.

Wat is een EPC?
Een Energie prestatiecertificaat is een rapport dat de energiezuinigheid van uw woning, appartement,… weergeeft en sinds 2008 verplicht werd voor woningen en appartementen die te koop en te huur worden gesteld. Op het certificaat vindt u een EPC-kerngetal. Het EPC kerngetal drukt uit hoeveel energie een woning verbruikt per vierkante meter per jaar. Hoe lager uw EPC-kerngetal, hoe beter de energiescore van uw woning.
Wat verandert er in 2019?
Het vernieuwde EPC wil toekomstige kopers en huurders nog meer en duidelijk informeren. Zo wordt er op het nieuwe EPC een label toegevoegd, gaande van A+ tot F. Waarvoor A+ staat voor een woning die meer energie produceert dan verbruikt en F staat voor een zeer energieverslindende woning. Door het label kan een toekomstige koper of huurder sneller de energetische waarde van een woning inschatten.
Verder worden de aanbevelingen uitgebreider door onder andere meer technische informatie en een kostenindicatie. De kostenindicatie geeft de toekomstige koper of huurder weer wat er moet gebeuren en wat de kosten zijn om de energetische waarde van de woning in orde te maken.
Ik wil mijn woning of appartement te koop of te huur stellen, wat nu?

Indien u reeds over een geldig PC beschikt, hoeft u geen nieuw EPC te laten opmaken, het oude EPC blijft hoe dan ook 10 jaar geldig. De energiedeskundige zal vanaf 1 januari 2019 automatisch een vernieuwd EPC opmaken indien u een EPC aanvraagt. Indien u dit wenst kunnen wij u hier ook altijd in bijstaan.

SchattingVraag uw gratis schatting aan