Woningverkoop stijgt

Vastgoedblog overzicht

Woningverkoop stijgt en dus gaan ook de prijzen de hoogte in

De gemiddelde prijs van een woning in ons land bedraagt 257.452 euro. Dat betekent een stijging met 6% in een jaar tijd. De prijs gaat de hoogte in omdat er meer beweging is op de immobiliƫnmarkt. In het derde trimester van dit jaar waren er 5,4% meer transacties dan in de dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van de notarissen.

Kiezen voor zekerheid

Een voor de hand liggende reden leek de wijziging van de registratierechten in Vlaanderen te zijn. Nogal wat kandidaat kopers zouden de aanschaf van een nieuwe woning of appartement uitgesteld hebben tot de aanpassing van de wetgeving rond het zogeheten klein en groot beschrijf van toepassing werd. Maar de stijging van het aantal transacties is net in Walloniƫ het grootst. Daar valt een toename met ruim 10% te noteren tegenover vorig jaar.
"Een eerste eenvoudige reden is de toename van het aantal actieven in ons land", zegt Bart Van Opstal van de notarisfederatie. "Hoe meer mensen werken, hoe meer kopers er zijn. Een job is immers nog altijd de beste garantie op voldoende inkomen om een woning te kopen en een lening af te sluiten."

"Maar net zo belangrijk is de lage rente", gaat Van Opstal verder. "En dat in combinatie met de onzekerheid. Velen verwachten immers dat die rente niet zo lang meer zal standhouden op dit niveau.

Bron : vrt.be

SchattingVraag uw gratis schatting aan