Nieuws

Reset alle filters
Post HeylenVastgoed water Kennis  kopie 34

De gesplitste aankoop

10 maart | Kennis van wonen

Een appartement aan zee, een kleinere woning, een chalet in de Ardennen, een opbrengsteigendom … Wanneer we ouder worden, kan het interessant zijn om ons spaargeld te investeren in een onroerend goed, om er zelf van te kunnen genieten, of om het te verhuren. Een belangrijke vraag die dan ook rijst, is hoe deze aankoop kan kaderen in je successieplanning. De gesplitste aankoop kan een geschikte techniek zijn. Bij een gesplitste aankoop koopt de ene partij, vaak de ouders, het vruchtgebruik van het onroerend goed en de andere partij, vaak de kinderen, de blote eigendom. Na overlijden van de beide ouders komt het vruchtgebruik vervolgens integraal toe aan de kinderen, zonder dat hierop nog een erfbelasting verschuldigd is.­ Een ander voordeel van de gesplitste aankoop is dat de ouders nog steeds de huurinkomsten kunnen genieten van de woning of er zelf kunnen in wonen.

Lees verder
Post HeylenVastgoed water Kennis  kopie 2

Als koppel een woning aankopen: mogelijkheden op vlak van successieplanning: de anticipatieve inbreng en het beding van aanwas

3 maart | Kennis van wonen

Jij en je partner zijn klaar voor de volgende stap: de aankoop van jullie droomwoning. Een romantisch gegeven, maar desondanks is het belangrijk ook even stil te staan bij wat er met die woning gebeurt in geval van overlijden van één van de partners. Graag bekijken we samen met jou een paar van de mogelijkheden die jou en je partner in dat geval bescherming kunnen bieden.

Lees verder
Post HeylenVastgoed water Kennis  kopie 23

Samen een woning aankopen als nieuw samengesteld gezin

18 februari | Kennis van wonen

Vandaag de dag komen nieuw samengestelde gezinnen alsmaar vaker voor. Hiervan is sprake wanneer minstens één van beide partners minstens één kind heeft uit een vorige relatie. Deze nieuw samengestelde gezinnen gaan in de meeste gevallen ook onder hetzelfde dak leven, en eventueel samen een nieuwe woning aankopen. Bij de aankoop van zo’n nieuwe gezinswoning, gaan de partners mekaar vaak willen beschermen voor het geval dat één van de partners komt te overlijden. Ze willen namelijk dat de langstlevende in de gezinswoning kan blijven wonen na het overlijden. Dit kunnen ze doen door wettelijk te gaan samenwonen, door te huwen of door een testament te laten opstellen. Indien ze geen actie ondernemen, zullen de regels van de wettelijke erfopvolging worden toegepast.

Lees verder
stefan lehner biRt6RXejuk unsplash

Afgesprongen relatie, maar het huis nog niet (voldoende) gerenoveerd?

20 januari | Nieuws

Wie als koppel een huis met renovatieverplichting kocht, maar de relatie ziet stranden en het huis van de hand wil doen, dreigt bovenop de relatiebreuk een extra zware financiële kater te moeten verwerken. “Als je een huis met renovatieverplichting opnieuw verkoopt zonder aan de opgelegde norm te voldoen, moet de nieuwe eigenaar binnen de oorspronkelijk termijn (verder) renoveren tot de opgelegde norm behaald is. Bijvoorbeeld bij een relatiebreuk gaan ex-partners hierdoor hun huis onder de waarde moeten verkopen, met alle gevolgen van dien”, vertelt Johan Heylen, bestuurder van de gelijknamige vastgoedgroep, die pleit voor een beperkte wetsaanpassing als oplossing. ​

Lees verder