Alles over de basisakte bij mede-eigendom

19 december | Blogs

Koop je vastgoed in een pand dat niet volledig jouw eigendom is? Denk maar aan een autostaanplaats in een grotere garage, of een appartement in een gebouw met gemeenschappelijke gangen en liften. Dan worden die gemeenschappelijke delen beschreven in de basisakte. Die akte heb je, samen met het reglement van mede-eigendom, nodig bij aankoop of verkoop.

Wat is een basisakte?

Wie een huis koopt, is doorgaans volledige eigenaar van het pand. Koop je een appartement, dan is dat helemaal anders. Je bent dan de unieke eigenaar van jouw privé gedeelte, maar niet van de gemeenschappelijke delen zoals trappen, liften, gangen, garages,…

Wat precies privé is en wat gemeenschappelijk, dat wordt beschreven in een basisakte. 
Bekijk het koopaanbod Gratis schatting aanvragen

Wat staat er in de basisakte?

Gemeenschappelijke ruimtes brengen ook kosten en onderhoud met zich mee. Om te kunnen bepalen wie welke kosten draagt, moet alles duidelijk omschreven worden. Dat gebeurt in de basisakte. In de basisakte vind je:

-        Een volledige beschrijving van het pand, inclusief het onderscheid tussen de private en gemeenschappelijke delen.

-        Het grondplan en het bestek.

-        Het uitgeschreven verslag van de landmeter, de notaris, architect of makelaar.

Hoe groter jouw deel, hoe meer stemrecht in de raad van mede-eigenaars. Maar natuurlijk ook: hoe meer je betaalt voor de gemeenschappelijke ruimtes.

Is een basisakte verplicht?

Eigenlijk is het antwoord simpel: vanaf het moment dat er in een gebouw gemeenschappelijke ruimtes zijn die gedeeld worden door verschillende eigenaars, is een basisakte verplicht. De basisakte én het reglement van mede-eigenaars vormen samen de statuten van het gebouw.

Wat met de verkoopakte?

Hoewel een basisakte noodzakelijk is in een gebouw met gemeenschappelijke ruimtes en mede-eigenaarschap, volstaat ze niet om een appartement in dat gebouw te kopen of te verkopen. Daarvoor is, zoals bij een huis, een verkoopakte nodig.

Die verkoopakte geeft meer details over

-        De exacte bestemming van het pand

-        De identiteit van koper en verkoper

-        De afgesproken prijs, betalingsmodaliteiten en datum van ondertekening

-        De stedenbouwkundige verplichtingen

-        En de geldigheid van de verplichte attesten, documenten en certificaten.

Met andere woorden: de verkoopakte blijft essentieel voor de aan- of verkoop van vastgoed in een gebouw met mede-eigenaarschap, maar daarnaast moeten de basisakte en het reglement van mede-eigenaarschap ook worden voorgelegd.

Ben je zelf op zoek naar een woning om te kopen? Of wil je jouw woning verkopen of verhuren? Reken op de expertise van Heylen Vastgoed!
Bekijk het koopaanbod Gratis schatting aanvragen

Ook interessant