Belastingen bij een tweede woning

21 november | Blogs

Heb je een tweede verblijf of ben je van plan om een tweede woning (of vakantiehuis) te kopen? Goed idee, want het is heerlijk om er tijdens vakanties en weekenden tussenuit te trekken naar je eigen extra stekje. Maar hoe zit het met kosten en belasting op een tweede verblijf? Dat lees je in dit artikel.

Belastingen bij een tweede woning

Net als bij de aankoop van je eerste woning komen er voor je tweede verblijf kosten kijken: verkooprechten, onroerende voorheffing, personenbelasting en soms ook lokale belastingen. Maar voor een tweede verblijf kunnen die kosten wel verschillen van wat je voor je hoofdverblijf betaalt.
Bekijk het koopaanbod

Verschillen kosten Vlaanderen en Wallonië 

In België zit er een verschil in verkooprechten (de vroegere registratierechten) tussen Vlaanderen en Wallonië. De kosten voor een appartement aan de kust en een vakantiehuis in de Ardennen worden dus net iets anders berekend.

In Vlaanderen bedraagt het verkooprecht voor je eerste woning 3% en voor je tweede verblijf 12%. In Wallonië betaal je in principe 12,5% voor je tweede woning, maar in sommige gemeentes bestaan er voordeeltarieven van 5 of 6%. Het is belangrijk om je dus goed te informeren bij de gemeente waar je wil kopen.

Daarbij komen ook de kosten voor de onroerende voorheffing, berekend op het geïndexeerd kadastraal inkomen. In Wallonië is dat 1,25%, plus eventuele provinciale en gemeentelijke opcentiemen. Net als in Vlaanderen.

Personenbelasting bij een tweede verblijf

Een tweede verblijf heeft een invloed op de aangifte van je personenbelasting. Ga je zelf op vakantie of verhuur je het particulier, dan vul je op je aangifte het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen in. Dat wordt door de belastingdienst verhoogd met 40% en op dat bedrag betaal je belasting.

Verhuur je het voor beroepsdoeleinden, dan betaal je die belasting op je netto onroerend inkomen. Let op: in Wallonië zijn er gemeentes die andere belastingschalen gebruiken voor tweede verblijven of vakantiewoningen. Check dus zeker bij de gemeente wat voor jou van toepassing is.

Belastingvoordeel op je tweede verblijf

Naast de kosten geniet je voor je tweede verblijf (voorlopig) ook nog van een belastingvoordeel op de betaalde interesten! Want hoewel de woonbonus voor een eerste woning in Vlaanderen is weggevallen, is dat voor tweede verblijven een federale bevoegdheid. Daar bestaat het belastingvoordeel nog steeds voor wie investeert in een tweede woning.

Wil je daar meer over weten? De experten van Heylen Vastgoed vertellen je graag meer over de invloed van een tweede verblijf op je belastingen.
Contacteer Heylen Vastgoed

Ook interessant