9 tips om thuis energie te besparen

13 december | Blogs

Koning winter is nu echt in het land. Dankzij de hoge energieprijzen gaan steeds meer mensen besparen op energie. Maar hoe pak je zoiets aan? Met deze 9 tips van Heylen Vastgoed kan ook jij thuis flink besparen op je energiefactuur!

Een energiezuinig huis

Hoeveel energie je verbruikt hangt niet alleen van jezelf af. Ook je woning bepaalt de hoogte van je energiefactuur. Daarom alvast 2 tips om je huis energiezuiniger te maken:

1.       Voldoende isoleren
Je verwarming neemt de grootste hap uit je energiebudget. Bij de huidige hoge energieprijzen vliegt het geld bijna letterlijk door het dak. Maar ook door muren, ramen en deuren gaat heel wat warmte verloren. Goed isoleren is dan de boodschap. Gelukkig zijn er Vlaamse en gemeentelijke premies die je financieel een handje helpen.

2.       Let op met oude toestellen
Oude wasmachines, droogkasten, koelkasten etc. verbruiken veel meer energie dan nieuwe modellen. Is een toestel 15 jaar oud? Dan wordt het misschien interessant om die energievreter te vervangen. Soms geeft je energieleverancier daar zelfs premies voor.

Zelf zuinig omgaan met energie

Uiteraard kan je ook zelf een heleboel dingen doen om minder energie te verbruiken, zonder dat je je wooncomfort verliest. Dit zijn onze tips:

3.       Thermostaat een graadje lager zetten
Eén graadje frisser in huis levert je meteen een besparing van ongeveer 7 procent op. Aan de temperatuur zal je het niet meteen voelen, aan je energiefactuur wel! Denk ook goed na wanneer je de verwarming gebruikt. Ben je overdag weinig thuis of actief bezig? Dan is een temperatuur van 19 graden eigenlijk voldoende. En een gezellig dekentje helpt ook!

4.       Afwasmachine gebruiken
Goed nieuw voor wie niet graag de afwas doet: een afwasmachine verbruikt minder water dan een handafwas! Een volle machine op eco-stand is het aller zuinigst.

5.       Neem een douche
Hoe heerlijk een warm bad ook is, voor je water- en energieverbruik is een douche beter. Sta je er niet te lang onder, dan bespaar je meteen een hoop geld.

6.       Koken op inductie
Een inductiefornuis is zuiniger dan gas en al zeker zuiniger dan elektrisch koken. Heb je toch een elektrisch fornuis, zet je vuur dan op tijd af, het blijft nog een hele poos warm! En nog een tip: laat je oven na gebruik open staan. Zo haal je wat extra warmte in huis.

7.       Koelen
Het is aan te raden om de koelkast niet overvol te doen. De lucht in een koelkast moet kunnen circuleren om alles op temperatuur te houden. Voor een diepvriezer geldt dit niet: deze isoleert juist beter wanneer hij vol zit.

8.       Kamer verluchten
Je huis dagelijks verluchten is verstandig. Je zorgt niet alleen voor gezonde lucht, je regelt er ook de vochtigheidsgraad mee. Zo warm je je woning sneller op, want hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe langer het duurt voor je woning op temperatuur is.

9.       Let op de sluipverbruikers
Heel veel elektrische toestellen gaan in stand-by modus wanneer je ze uitschakelt. Maar vaak blijft er toch een lampje branden, of loopt de klok voor de timer door. Ze verbruiken dus terwijl ze niet werken. Gebruik een multiprise met aan/uit knop of trek gewoon de stekker eruit in de nachten of wanneer je niet thuis bent.

Op zoek naar een energiezuinige woning? Kom zeker eens langs bij één van de Heylen Vastgoed kantoren en ontdek er ons ruime aanbod!
Contacteer ons Bekijk het koopaanbod

Ook interessant