EPC bepaalt renovatieplicht
Een EPC, of energieprestatiecertificaat, geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Het kent een label met een waarde toe, gaande van A+ (uitstekend) tot F (heel slecht). Het geeft ook een score, berekend op het jaarlijks energieverbruik per m². Hoe lager die score, hoe energiezuiniger de woning.
Vanaf januari wordt het EPC gekoppeld aan de renovatieplicht voor (energieverslindende) residentiële woningen. Voor een aantal niet-residentiële panden bestond die verplichting al, nu wordt ze ook op woonhuizen toegepast.
Wat houdt de renovatieplicht vanaf 2023 in?
De Vlaamse Overheid wil dat iedere woning in Vlaanderen tegen 2050 een energielabel A kan voorleggen. Daarom begint ze nu al met eigenaars van niet-energiezuinige woningen aan te moedigen om energiebesparende ingrepen te doen.
Dat doet ze onder andere door een renovatieplicht in te voeren voor woningen met energiewaarde E en F. Koop je zo’n woning, dan heb je 5 jaar de tijd om ingrepen te doen die het pand minstens naar een energiewaarde D brengen. Al is het op termijn natuurlijk verstandig om voor een nog betere waarde te gaan. Want dat voel je echt in je energieverbruik.
Zo’n ingrepen kunnen zijn: dakisolatie, muren en vloeren isoleren en goed isolerende ramen en deuren voorzien. Heb je de renovaties uitgevoerd, dan laat je opnieuw een EPC opmaken met een nieuwe, betere waarde.
Haal je geen betere energiewaarde binnen de opgelegde termijn, dan kan de overheid ook geldboetes uitschrijven. Sloop je de woning, dan hoef je doorgaans ook niet aan de renovatieverplichting te voldoen. Tenminste: als je de woning binnen de vijf jaar na aankoop sloopt, anders geldt de renovatieplicht wel.
Bekijk het koopaanbod Contacteer ons
Appartementen en huurwoningen
Ook voor appartementen geldt de renovatieplicht. Toch kan het daar zijn dat er renovaties moeten gebeuren aan gemeenschappelijke delen. Maar daar beslis je als eigenaar niet zelf over. Een meerderheid van mede-eigenaars moet akkoord gaan met de renovatie, anders kan die niet worden uitgevoerd.
Toch hebben de andere eigenaars baat bij zo’n energiebesparende renovatie. Ze zullen dat ook voelen in hun eigen energie uitgaven en met de steeds strenger wordende renovatieverplichtingen is zo’n investering wel de moeite waard.
Koop je een pand om te verhuren, ook dan blijft de renovatieplicht gelden. De renovatiewerken hebben wel een impact op de huurder. Maar wanneer die worden uitgevoerd om aan een wettelijke verplichting te voldoen, dan moet de huurder die toelaten.
Duren de werken meer dan 30 dagen, dan heeft de huurder wel recht op een verminderde huurprijs voor de duur van de werken. Het huurcontract als verhuurder opzeggen is minder evident.
Zoek je zelf een woning om te huren of te verhuren? Kom zeker eens langs bij één van de Heylen Vastgoed kantoren!
Bekijk het koopaanbod Contacteer ons