EPC-Waarde: Wat Betekent Het voor de Verkoopprijs van Jouw Huis?

24 juni | Blogs

In een tijd waarin duurzaamheid en energiebesparing steeds belangrijker worden, speelt het Energieprestatiecertificaat (EPC) een cruciale rol in de vastgoedsector. Of je nu een huis wil kopen of verkopen, de EPC-waarde van een woning kan een significante invloed hebben op de uiteindelijke verkoopprijs. Maar wat is de EPC-waarde precies, en hoe kan deze waarde de verkoop van jouw woning beïnvloeden? In deze blog duiken we dieper in op het concept van de EPC-waarde, hoe het wordt berekend, en waarom het belangrijk is voor de verkoop van jouw woning.

Wat is het EPC?

EPC staat voor Energieprestatiecertificaat. Dit certificaat geeft een indicatie van de energie-efficiëntie van een woning. Het doel van de EPC-waarde is om kopers en huurders inzicht te geven in hoe energiezuinig een woning is. Een lagere EPC-waarde betekent een energiezuinige woning, wat resulteert in lagere energiekosten voor verwarming en elektriciteit.

Hoe wordt de EPC-waarde berekend?

De EPC-waarde wordt berekend op basis van verschillende factoren die de energie-efficiëntie van een woning beïnvloeden. Een erkende energiedeskundige voert een grondige inspectie uit en kijkt onder andere naar:

  • De isolatie van muren, dak, en vloeren.
  • De efficiëntie van de verwarmingssystemen.
  • De aanwezigheid en kwaliteit van ventilatiesystemen.
  • De energie-efficiëntie van ramen en deuren.

Deze gegevens worden ingevoerd in een rekenmodel dat de EPC-waarde bepaalt, die uitgedrukt wordt in kWh/m² per jaar. Hoe lager deze waarde, hoe energiezuiniger de woning.

Wat is een EPC

De invloed van de EPC-waarde op de verkoopprijs van je woning

Een lage EPC-waarde kan een significante impact hebben op de verkoopprijs van een woning. Kopers zijn bereid meer te betalen voor een woning die energiezuiniger is, omdat dit resulteert in lagere energiekosten op de lange termijn. In veel gevallen kan een woning met een betere EPC-waarde sneller verkocht worden en een hogere verkoopprijs behalen.

Appartementen vs. huizen

Er is een verschil in hoe de EPC-waarde de verkoopprijs beïnvloedt tussen appartementen en huizen. Appartementen hebben vaak een lagere EPC-waarde dan vrijstaande woningen omdat ze minder buitenmuren en daken hebben die warmte kunnen verliezen. Dit maakt ze vaak aantrekkelijker voor kopers die op zoek zijn naar energiezuinige woningen. Vrijstaande huizen, aan de andere kant, kunnen meer ruimte hebben voor energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen of betere isolatie.

Welke EPC is verplicht bij verkoop?

Bij de verkoop van een woning in Vlaanderen is het verplicht om een geldig EPC te hebben. Dit moet worden opgemaakt door een erkende energiedeskundige en aan potentiële kopers worden getoond. Zonder een geldig EPC kan een woning niet officieel worden verkocht. Dit certificaat moet ook vermeld worden in alle advertenties voor de woning.

 

Hoe EPC-waarde verbeteren?

Tips om EPC-waarde te verbeteren (in relatie tot waarde woning)

  1. Isolatie verbeteren: Door de isolatie van muren, daken, en vloeren te verbeteren, kan de warmte beter worden vastgehouden, wat resulteert in een lagere EPC-waarde.
  2. Energiezuinige ramen: Het installeren van ramen met hoogrendementsglas kan de energie-efficiëntie aanzienlijk verbeteren.
  3. Efficiënte verwarming: Overweeg om een moderne, energiezuinige ketel te installeren of te upgraden naar een warmtepomp.
  4. Zonnepanelen installeren: Dit kan helpen om de energiekosten te verlagen door zelf duurzame energie op te wekken.
  5. Ventilatiesystemen optimaliseren: Zorg ervoor dat de ventilatiesystemen effectief werken zonder te veel energie te verbruiken.

Door deze verbeteringen door te voeren, kan de EPC-waarde van jouw woning aanzienlijk dalen, wat kan resulteren in een hogere verkoopprijs en meer interesse van kopers.

Ben je van plan om jouw huis te verkopen en wil je meer weten over de EPC-waarde en hoe je deze kunt verbeteren? Neem contact op met Heylen Vastgoed voor deskundig advies en hulp bij het verkopen van jouw energiezuinige woning.

Ook interessant