Een huis kopen om te verhuren? Hier moet u op letten.

25 oktober | Blogs

U bent op zoek naar een investering die echt rendeert? Dan is vastgoed een verstandige keuze! Zeker wanneer u een huis koopt om te verhuren, want zo betaalt uw investering zichzelf terug en verdient u er elke maand een extra centje aan. Toch zijn er enkele zaken waar u best op let vooraleer u koopt. Met onze tips haalt u het beste rendement uit uw pand.

Welke type woning kopen om te verhuren? 

Een huis kopen en verhuren blijft een populaire en interessante manier om uw vermogen te laten groeien. In tegenstelling tot de rente op de Vlaamse spaarboekjes is de waarde van vastgoed wel blijven stijgen. Maar niet elke woning doet het goed op de verhuurmarkt. Daarom geven we u graag enkele tips waarmee u de juiste keuze maakt.

Bij wie wil huren blijft de vraag naar appartementen groot. Wilt u een huis kopen om te verhuren dan is zo’n appartement dus een verstandige keuze. En toch is niet elk appartement even populair. Maar wat is dan de beste investering?

Een algemeen principe is: hoe kleiner de oppervlakte van de woning, hoe groter het rendement per vierkante meter. Daartegenover staat wel dat kleine appartementen (studio’s of woningen met slechts 1 slaapkamer) sneller van huurder wisselen, wat u als investeerder iets minder zekerheid geeft.

Een appartement met twee slaapkamers in een buurt met veel voorzieningen blijft de beste keuze. Investeer dus niet in teveel extra ruimte (die u misschien toch niet kan terugverdienen met een hogere huurprijs) maar heb wel aandacht voor de buurt waarin je koopt. Een populaire buurt met scholen, winkels en openbaar vervoer verhoogt de kans op verhuur aanzienlijk.
Afspraak maken

Huis kopen om te verhuren

Investeren in vastgoed: welke kosten brengt dat met zich mee? 

Wie in Vlaanderen een opbrengsteigendom koopt betaalt daar 10% registratierechten voor. Reken daar nog het ereloon van de notaris en de aktekosten bij en u komt al snel aan een totaal van ongeveer 14% bovenop de aankoopwaarde.

Bovendien betaalt u jaarlijks onroerende voorheffing en geeft u elk jaar het kadastraal inkomen aan. Dat wordt geïndexeerd en door de fiscus verhoogd met 40%. En dan kunnen er tenslotte ook nog gemeentelijke belastingen geïnd worden voor een tweede eigendom. Maar dat verschilt per gemeente.

Als eigenaar bent u uiteraard ook verantwoordelijk voor bepaalde kosten en herstellingen die in uw opbrengsteigendom moeten gebeuren.

Is een huis kopen en verhuren rendabel?

Vastgoed kopen vraagt natuurlijk een hele investering. En met de bijkomende kosten vraagt u zich misschien af of een huis kopen en verhuren rendabel is. Gelukkig is het dat wel, anders zou het niet zo’n populaire belegging zijn.

Wie het verstandig aanpakt en goed let op de factoren die de kans op verhuur vergroten – oppervlakte van de woning, de buurt, aanwezige voorzieningen,… - verdient de kosten al snel terug met huurinkomsten en houdt er elke maand een extra inkomen aan over.

Een gespecialiseerd kantoor ontzorgt u. 

U wil investeren in vastgoed en een huis kopen om meteen te verhuren, maar u maakt zich liever geen zorgen over aankoop, administratie en verhuur? Bij Heylen Vastgoed staan we u graag bij met gespecialiseerd advies en gaan we voor u op zoek naar het beste pand.

Uiteraard kan u ook op ons rekenen voor de verhuur van uw woning, de contracten met de huurders en de administratieve opvolging. Onze Property Management services ontzorgen u volledig bij het beheren en verhuren van uw eigendom.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van een huis kopen en verhuren? Maak vandaag nog een vrijblijvende afspraak met een van onze specialisten en investeer morgen al in uw toekomst.
Meer over verhuren 

Ook interessant