Huis in gebied met overstromingsgevaar

8 december | Blogs

Als koper van een grond of huis is het natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk informatie te hebben over het pand dat je wil kopen. Zo is het goed om weten of de grond of de woning in overstromingsgebied ligt. De Vlaamse regering heeft de regelgeving rond huizen in gebieden met overstromingsgevaar verscherpt. Heylen Vastgoed vertelt je er graag meer over!

Opletten met overstromingsgevoelige gebieden

Heb je je droomhuis gevonden? Toch even opletten met de ligging. Is het gebied waar het pand of de grond ligt potentieel overstromingsgebied, dan kunnen de (ver)bouwvoorschriften er anders uitzien. Trouwens, niet alleen de bouwvoorschriften kunnen verschillen in zo’n gebied, ook de brandverzekering kan duurder zijn. Het is namelijk die verzekering die ook de waterschade dekt.

Soorten overstromingsgebied

Het Decreet Integraal Waterbeleid onderscheidt sinds juli 2013 twee soorten overstromingsgebied:

-        Mogelijk overstromingsgevoelig gebied: dit kan bij extreme weersomstandigheden of (bijvoorbeeld) dijkbreuken overstromen.
-        Effectief overstromingsgevoelig gebied: gebied dat recent nog onder water stond of waar modellen voorspellen dat het er minstens om de 100 jaar overstroomt.

Intussen besliste de Vlaamse regering om van die termen af te stappen en koos ze ervoor om vanaf 1 januari 2023 een score in te voeren die de overstromingsgevoeligheid van een gebied weergeeft. Daarnaast kan je nu ook, per gebouw of perceel, een overstromingsrapport opvragen.

Nieuwe regelgeving overstromingsgevoelige gebieden

Vanaf 1 januari krijgen percelen een P-score en gebouwen een G-score om de overstromingsgevoeligheid aan te geven. Dat is een belangrijk verschil, want misschien heb je een perceel waarvan er delen overstromingsgevoelig zijn, maar de bebouwbare oppervlakte niet.

Daarnaast krijgt het perceel nog een lettercode die de overstromingskans aangeeft, van A (geen of amper risico) tot D (middelgrote overstromingskans). Je kan het systeem een beetje vergelijken met de energiecertificaten.

De overstromingsgevoeligheid wordt opgenomen in een rapport dat bij de verkoop of verhuur (voor langer dan 9 jaar) van een pand aanwezig moet zijn. Ben je als verkoper niet akkoord met de toegekende code, bijvoorbeeld omdat je verbeteringswerken liet uitvoeren die het risico op overstroming beperken, dan kan je een gecertificeerd deskundige aanstellen die een extra overstromingsattest opmaakt.

Zo’n attest geeft een meer actuele situatie dan het automatisch gegenereerde rapport en kan dus ook een betere score tonen. Enkel en alleen de verkoper kan zo’n attest aanvragen.

Wil je meer weten over kopen of verkopen in overstromingsgebied? De makelaars en experten van Heylen Vastgoed helpen je graag! Kom zeker eens langs in één van onze kantoren.
Bekijk het koopaanbod van Heylen Vastgoed Contacteer ons

Ook interessant