Specifieke huurregeling voor vluchtelingen

20 april | Blogs

Om de opvang van Oekraïense vluchtelingen contractueel te regelen, is er een bijzonder huurregime uitgeschreven. Deze huurregeling voor vluchtelingen legt een aantal andere en lichtere regels op – onder meer voor duur en opzeg – dan het Vlaams Woninghuurdecreet.

Minimale woningkwaliteit voor vluchtelingen

De huurwoning moet voldoen aan de minimale woningkwaliteitsvereisten, maar specifiek voor het huisvesten van tijdelijke vluchtelingen uit Oekraïne gelden afwijkende normen. Het is ook mogelijk af te wijken van de bezettingsnorm, die bepaalt voor hoeveel personen een woning geschikt is. Met de huurder kom je een redelijke en betaalbare huurprijs overeen.

huurregeling vluchtelingen

Opvangregeling of huurregeling voor vluchtelingen

Als je een woning ter beschikking stelt en geen huurprijs vraagt, wordt er geen huurovereenkomst gesloten, maar een opvangovereenkomst. Je kan dan wel een vergoeding vragen voor de kosten van het verbruik. De duur van de opvangovereenkomst bepaal je zelf. Belangrijk is de teruggaveplicht goed te regelen: de gebruiker moet op het einde van de voorziene duur de woning teruggeven in de staat waarin hij die heeft ontvangen. Een goede tip is om een plaatsbeschrijving van het goed bij intrede op te maken. Zo kunnen er achteraf ook geen discussies ontstaan over de staat van het goed bij uittrede. 

Alle info vind je op de website van het Agentschap Wonen-Vlaanderen, www.wonenvlaanderen.be 

Wil jij je pand verhuren en heb je hulp nodig met een huurregeling voor vluchtelingen opstellen? Dan helpt Heylen Vastgoed je graag verder. 
Afspraak maken 
 

Help vluchtelingen aan een opvangplaats! 

De Vlaamse vastgoedsector steekt Oekraïense vluchtelingen een handje toe. Wij zijn op zoek naar leegstaande (kantoor)gebouwen, woningen, appartementen of zelfs kamers in internaten of woonzorgcentra die geschikt zijn voor tijdelijke opvangplaatsen. Ken jij een plaats die in aanmerking komt? Laat het ons weten en wij helpen met een specifieke huurregeling voor vluchtelingen!

Ook interessant