Zijn zonnepanelen nog een interessante investering?

22 september | Blogs

De stijgende energieprijzen, nog zo'n hot topic. De coronacrisis en, meer recent, de oorlog in Oekraïne, duwden de prijzen voor gas en elektriciteit naar ongekende hoogtes. De vraag naar zonnepanelen steeg evenredig. Terecht? Zijn zonnepanelen nog een interessante investering? Régis Devis, Sales Director Belux bij Maxeon Solar Technologies, licht toe.

Interview met Régis Devis, Sales Director Belux bij Maxeon Solar Technologies
 

Klopt het dat de vraag naar zonnepanelen zo steeg? 

Absoluut, de vraag is zelfs nog nooit zo hoog geweest. De Belgische PV-markt is historisch gezien erg volatiel, het verhaal van de (over)subsidiering van groenestroomcertificaten is daar een goed voorbeeld van. Sinds de energiecrisis zien we een ongekende explosie. Logisch ook, de prijs van elektriciteit is op een jaar verdubbeld. Terwijl het vorig jaar nog ongeveer tien jaar duurde om je zonnepanelen terug te verdienen, heb je ze vandaag na zes à zeven jaar al terug.

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn vanaf het begin een interessante investering. De zon geeft je de kans om je eigen elektriciteit op een groene manier op te wekken én je wordt onafhankelijk van de stijgende energieprijzen. Ook de CO2-afdruk van de productie van het materiaal is op een jaar of drie weggewerkt.

Hoeveel energie heeft een gezin gemiddeld nodig? 

Dat hangt af van de grootte van je gezin, van je huis en van je gewoontes. Een gemiddeld gezin van drie, met twee volwassenen en een kind, verbruikt rond de 3500-4500 KWh per jaar. Het is met het Belgische weer perfect haalbaar om dat jaarlijks met eigen zonnestroom op te wek- ken. Afhankelijk van je netaansluiting thuis (monofasig of driefasig), ben je wel gelimiteerd op de grootte van je zonnestroomsysteem.

Heb je een vergunning nodig voor zonnepanelen? 

Je kan tegenwoordig perfect zonder vergunning zonnepanelen laten installeren, vroeger was dat anders. Uitzonderingen zijn geklasseerde gebouwen, erfgoed bijvoorbeeld, en ook voor grondopstellingen in de tuin moet je een aanvraag indienen.

Zijn er verschillende soorten zonnepanelen? 

Tot ongeveer 2008 gebruikte men vooral polykristallijne zonnepanelen, die zijn blauw van kleur en herken je nog op veel daken. Vandaag worden in België vooral monokristallijne modules geïnstalleerd, de meest esthetische optie, met zwarte cellen. Daarnaast heb je ook nog amorfe dunne filmzonnepanelen, maar die zijn minder toepasbaar voor woningen.

Nu je toch over esthetiek praat, hoe storend is een omvormer in je interieur? 

Een omvormer is essentieel, die zet de DC (gelijkstroom) van je zonnepanelen om in AC (wisselstroom) die we gebruiken voor ons stroomnet. Tegenwoordig zijn die niet groter dan een zekeringskast, ongeveer vijftig op vijftig centimeter. Een leuk alternatief zijn AC micro-omvormers, die worden rechtstreeks op de modules gemonteerd zodat je geen omvormer meer nodig hebt binnenshuis.

Is een thuisbatterij interessant? 

Dat valt te bekijken per gezin. Een thuisbatterij slaagt het teveel aan opgewekte elektriciteit op zodat die niet terugvloeit naar het reguliere net. Je kan die extra energie dan later zelf gebruiken. Heb je nog een oude, terugdraaiende teller, dan is dat meestal niet in je voordeel. Bij nieuwe zonnestroominstallaties hoort automatisch een digitale meter en wordt het belangrijk om je zelfconsumptie te verhogen zodat je minder in het net injecteert. Zeven op tien nieuwe zonnestroomsystemen in Vlaanderen worden geïnstalleerd mét een batterij. Vraag vooral meer uitleg aan je installateur bij twijfel.

Hoe zit het met de kostprijs? En met premies? 

Zowel voor zonnepanelen als voor een thuisbatterij, geniet je van een premie. Die premies verminderen elk jaar, maar zijn zeker nog interessant. De prijs van de panelen en de batterij zélf hangen af van de grootte en dimensionering van je installatie. Ook hiervoor kan je bij je installateur terecht. Bedenk vooral dat zonnepanelen een investering zijn die zich terugbetaalt, zéker met de huidige energieprijzen.

Heb je vastgoedvragen? Contacteer Heylen Vastgoed.
Contacteer ons

Maxeon Solar Technologies is marktleider in België. Ze maken en verkopen SunPower zonnepanelen en zijn vertegenwoordigd in meer dan honderd landen.

Ook interessant