Tijd voor een pandwissel?

1 december | Blogs

Stel je voor: je koopt je eerste woning, al dan niet samen met je partner. Later komen er kinderen, je verandert van werk en moet nu elke dag langer in de file staan… De kinderen worden groot en gaan zelfstandig wonen… Er zijn verschillende scenario’s die een impact hebben op je woonwensen. Gelukkig hoef je ook niet eeuwig in dezelfde woning te blijven. Soms is het een goed idee om van pand te wisselen. Maar hoe pak je zoiets aan?

Pandwissel, wat is dat?

In feite is een pandwissel hetzelfde als een hypotheekoverdracht of -ruil. Je lening blijft lopen, maar het pand waarop de lening van toepassing is, dat verandert. Bij een pandwissel komt het er wel op aan dat de notariële akte voor de aankoop van nieuwe woning samenvalt met die voor de verkoop van het oude pand. En ook de akte van hypotheekoverdracht gebeurt op dat moment.

Klinkt complex? De makelaars van Heylen Vastgoed begeleiden je van A tot Z. Bekijk ons aanbod panden te koop en neem vrijblijvend contact op met één van onze vastgoedexperten.
Bekijk het koopaanbod
 

De voordelen van een pandwissel

Aan een pandwissel zitten heel wat voordelen vast. In de eerste plaats heb je natuurlijk een nieuwe woning die een stuk beter aansluit bij je woonwensen van dat moment. Maar een ander groot voordeel is dat je gewoon binnen je eigen hypothecaire krediet kan blijven.

Wie enkele jaren geleden een lening kon afsluiten aan een super voordelige rentevoet, heeft er alle baat bij om die rentevoet te kunnen houden. De voorwaarden blijven dus dezelfde, zelfs voor je schuldsaldo verzekering.

Omdat je de lening niet vervroegd terugbetaalt hoef je ook geen wederbeleggingsvergoeding te betalen. En omdat er geen nieuwe lening wordt aangegaan hoeven er ook geen registratiekosten te worden betaald, wat de aktekosten een stuk lager houdt.

Geniet je bij je huidige woning nog van de fiscaal interessante woonbonus, dan blijft die bij een pandwissel doorgaans bestaan voor het nieuwe pand. 

De kosten voor een pandwissel

Natuurlijk komen er bij een pandwissel ook enkele kosten kijken. Er is een eenmalige registratiekost van 75 EUR en er zijn ook notariskosten, al zijn die lager dan bij het aangaan van een nieuw krediet. Hou er ook rekening mee dat, wanneer je nieuwe woning duurder is dan je oude, je misschien wel een extra hypothecaire lening moet aangaan, met alle bijhorende kosten.

Voorwaarden voor een pandwissel

Nog even alles op een rijtje:

-        Je moet een oude woning verkopen om een nieuwe woning te kopen.

-        Je hypotheek blijft dezelfde, alleen het betrokken pand wijzigt.

-        Er moet wel een akte van hypotheekoverdracht worden opgesteld.

-        Je had de eerste woning in eigendom, vooraleer je de andere woning kocht.

Nog vragen over pandwissel? Op zoek naar een nieuwe woonst? Heylen Vastgoed helpt je graag op weg!
Contacteer ons

Ook interessant