Je vakantiewoning verhuren

18 november | Blogs

Heb jij zelf een tweede woning die je wil verhuren als vakantiewoning op de momenten dat je er zelf niet bent? Dat is in elk geval beter dan je woning leeg te laten staan! Maar hoe pak je het verhuren van een vakantiewoning aan? En waar moet je rekening mee houden? Hier vind je de tips van Heylen Vastgoed.

Regelgeving bij het verhuren van een vakantiewoning

Je kan je vakantiewoning in Vlaanderen niet zomaar verhuren. Er zijn enkele regels waar je aan moet voldoen vooraleer je jouw verblijf aan toeristen kan aanbieden. Sinds 2017 bestaat er zelfs een logiesdecreet met een aantal bepalingen voor de woning.

Het Vlaams logiesdecreet

In dit decreet vind je de normen en voorwaarden die ervoor zorgen dat de huurder kan rekenen op een verblijf in een brandveilig, proper en kwalitatief vakantiehuis. Het sanitair moet aanwezig en in orde zijn, er is voldoende meubilair voorzien en de woning kan goed verlucht worden.

Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk de brandveiligheid. Wil je jouw vakantiewoning verhuren, dan moet je beschikken over een positief brandveiligheidsattest dat aantoont dat jouw woning aan alle normen voldoet.

Eens dat in orde is, meld je je aan bij Toerisme Vlaanderen. Ook dat is verplicht. Vanaf dan mag je beginnen verhuren, maar je zal ook nog een controlebezoek krijgen. Laat je jouw vakantiewoning officieel erkennen bij Toerisme Vlaanderen, dan kan je zelfs aanspraak maken op subsidies.

Een specifieke vergunning is in Vlaanderen niet meer nodig. Door te voldoen aan de normen van het logiesdecreet en de registratie bij Toerisme Vlaanderen ben je wettelijk helemaal in orde.

Een vakantiewoning verhuren in Wallonië

Heel wat Vlamingen beschikken over een eigen vakantiewoning in Wallonië. Wil je die verhuren, dan zijn de regels net iets anders. Er is bijvoorbeeld wel een vergunning nodig en sommige gemeentes hebben een maximum aantal vakantiewoningen op hun grondgebied vastgelegd.

Het is dus aangewezen om eerst bij de gemeente langs te gaan om te weten of je jouw vakantiewoning überhaupt mag verhuren. Als dat in orde is, moet je van de brandweer een brandveiligheidsattest krijgen.

Heb je dat in handen? Dan is het tijd om je te melden bij het CGT, het Commissariat Général du Tourisme om je vergunning te krijgen. In het Duitstalige landsgedeelte is dat de Dienst voor Toerisme van de Duitstalige Gemeenschap.

Heb je nog vragen over het verhuren van een vakantiewoning? Of ben je zelf op zoek naar een pand om te verhuren als vakantiewoning? Kom langs bij één van de kantoren van Heylen Vastgoed.

Bekijk het koopaanbod Contacteer ons

Ook interessant