Verlaagd btw-tarief

30 maart | Nieuwbouw

Tot 31 december 2022 betaal je slechts 6% btw als je een oud gebouw afbreekt en een nieuwbouw in de plaats zet. Als je tenminste aan alle voorwaarden voldoet. En net op die voorwaarden was het lang wachten. “Als we de akte van ons appartement 3 weken later ondertekend hadden, waren we nu 46.000 euro rijker”, vertelt een koppel aan "De inspecteur" op Radio 2.

Gunstmaatregel

Door de coronacrisis vreesde de bouwsector minder nieuwe opdrachten zouden binnenkomen. De regering voerde daarom een tijdelijke maatregel in om de bouwsector de ondersteunen. Wanneer je vóór 31 december 2022 een gebouw afbreekt en op dezelfde plek je nieuwbouwwoning zet, betaal je 6% btw in plaats van 21%.

“Dat is niet alleen goed voor de bouw, maar geeft ook kwetsbare groepen de kans op een kwaliteitsvolle woning. Bovendien heeft de maatregel een positieve ecologische impact”, zegt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V, foto) bij "De inspecteur".

Uit de boot

De wet is van kracht sinds 1 januari, maar er bestond lang onduidelijkheid over de precieze voorwaarden. Die onduidelijkheid kostte sommige mensen handenvol geld: Guy en Margaret Vandekerckhove bijvoorbeeld zetten op 15 december hun handtekening op de aankoopakte van hun nieuwbouwappartement in Roeselare. Nét te vroeg, bleek achteraf.

“We wilden vorig jaar een nieuwbouwappartement aankopen van een bouwpromotor en hadden al gehoord dat er een btw-verlaging zat aan te komen. We hebben dan ook aan de bouwfirma en de notaris om informatie gevraagd, maar niemand kon ons op voorhand zeggen of ons project in aanmerking zou komen of niet.”

We moesten twee maanden lang extreem voorzichtig te werk gaan

vastgoedmakelaar Cedric Vanhenxthoven

Guy en Margaret ondertekenden de akte op 15 december. “Als we drie weken hadden gewacht, hadden we 6% in plaats van 21% btw betaald en waren we vandaag 46.000 euro rijker.”  Ze zijn niet de enigen die zich bekocht voelen. "De inspecteur" krijgt ook gelijkaardige verhalen binnen van andere luisteraars.

Ook vastgoedmakelaar Cedric Vanhenxthoven (Heylen Vastgoed) klaagt de onduidelijkheid aan: “De wet ging in op 1 januari, maar we kennen pas sinds eind februari de exacte voorwaarden. We moesten dus twee maanden lang extreem voorzichtig te werk gaan om onaangename verrassingen voor onze klanten te vermijden. Het gaat al snel om tienduizenden euro’s verschil.”

Bron : vrt.be

Ook interessant