Wanneer kan u gebruik maken van het verlaagd btw-tarief van 6% bij nieuwbouw?

4 januari | Blogs

Goed nieuws voor wie op het punt staat een nieuwbouwwoning te kopen. Dankzij een nieuwe regelgeving tijdelijk geen 21%, maar slechts 6% btw. Dat is bijzonder goed nieuws voor kandidaat-kopers en bouwheren. Maar wanneer kan u van dat verlaagd btw-tarief voor nieuwbouw gebruik maken? En wat zijn de voorwaarden? De vastgoedexperten van Heylen Vastgoed vertellen u er alles over.

Verlaagd btw-tarief van 6% voor nieuwbouw: wat is nieuw?

Tot 31 december 2022 kan u in België een nieuwbouwwoning bouwen aan een gunsttarief van 6% btw in plaats van 21%. Deze maatregel is slechts tijdelijk en enkel van toepassing op facturen die in 2021 en 2022 worden opgemaakt.

Dat is natuurlijk een grote meevaller voor wie bouwplannen heeft. Al moet er wel worden bij verteld dat niet elke nieuwbouwwoning in aanmerking komt. U moet aan een aantal voorwaarden voldoen vooraleer u van deze maatregel kan genieten.
Afspraak maken

verlaagd btw tarief 6 procent bij nieuwbouw

Verlaagd btw-tarief van 6%: de voorwaarden

Wat zijn de voorwaarden om aan te kopen aan het verlaagd btw-tarief van 6%? Wie een bouwgrond koopt voor zijn nieuwbouw komt alvast niet in aanmerking:

-        Enkel wie een bestaand pand sloopt om op hetzelfde kadastraal perceel een nieuwe woning op te trekken, kan profiteren van het gunsttarief. Dus alleen voor afbraak en heropbouw geldt de 6% btw-regel. Daarmee wil de overheid de recuperatie van bestaande gronden stimuleren, nu de vraag naar (nieuwbouw)woningen zo groot is. Dit allemaal zonder extra stukjes groen te moeten verliezen door nieuwe verkavelingen. Het pand dat u sloopt hoeft trouwens geen huis te zijn. Ook wanneer er op uw terrein een loods of ander bedrijfsgebouw staat, komt u in aanmerking.

-        Daarnaast is er nog een volgende belangrijke voorwaarde: de bewoonbare oppervlakte van uw nieuwbouwwoning mag niet groter zijn dan 200 m². Let wel: nutsruimtes als gangen en toiletten worden niet meegeteld als bewoonbare oppervlakte.

Zelf wonen of verhuren?

Wanneer u gebruik maakt van het verlaagde btw-tarief wegens afbraak en heropbouw van een pand, krijgt u de mogelijkheid om uw nieuwe woning zelf te bewonen of te verhuren. Aan beide opties zijn voorwaarden verbonden:

-          U betrekt de woning zelf: u geniet enkel van het gunsttarief wanneer dit uw enige en eigen gezinswoning is waar u gedurende minstens 5 jaar eigenaar van blijft.

-          U wil uw nieuwbouwwoning verhuren: dat kan enkel indien u verhuurt via een sociaal verhuurkantoor, voor een periode van minstens 15 jaar.

Komt u één van deze twee laatste voorwaarden niet na, dan moet u het btw-voordeel terugbetalen voor de periode waarin u niet aan de voorwaarden voldeed.

Nieuwbouwprojecten aan een gunstig btw-tarief

Huizen of appartementen die door een professionele bouwheer worden gebouwd én aan de voorwaarden voldoen, kunnen ook worden verkocht aan het verlaagde btw-tarief van 6%. Wie zelf niet wil bouwen of wie op zoek is naar een nieuw appartement, kan uit deze maatregel veel voordeel halen.

Bij Heylen Vastgoed hebben we heel wat nieuwbouwprojecten voor u, die voor het verlaagd btw-tarief 6% nieuwbouw in aanmerking komen. Koopt u nu een nieuwbouwwoning of appartement op een plaats waar een bestaand gebouw werd gesloopt, dan bespaart u maar liefst 15% btw. Een unieke kans, zeker met de stijgende vastgoedprijzen die het voor kandidaat-kopers steeds moeilijker maken.

Kom dus zeker eens langs op één van onze kantoren en bekijk welke projecten in aanmerking komen. De experten van Heylen Vastgoed helpen u graag in uw zoektocht naar uw droomwoning.
Afspraak maken Bekijk ons ruim koopaanbod

Ook interessant