Verlaagd BTW-tarief van 6% op een aantal nieuwbouwprojecten

26 februari | Nieuwbouw

Vanaf 1 januari 2021 betaal je in België slechts 6% BTW voor het slopen en heropbouwen van een woning. Begin november heeft de federale regering immers deze fiscale gunstmaatregel goedgekeurd. Er bestond al enkele jaren een regelgeving waardoor je in een aantal centrumsteden slechts 6% BTW moest betalen bij sloop en heropbouw. Deze korting blijft bestaan en dit verlaagde tarief van 6% BTW wordt nu uitgebreid naar het hele Belgische grondgebied. De maatregel gaat in op 1 januari 2021 en blijft geldig tot 31 december 2022.

Opgelet: enkele voorwaarden
De nieuwe maatregel geldt enkel voor de enige en eigen gezinswoning, de woning moet gedurende 5 jaar in het bezit blijven van de eigenaar en de maximale bewoonbare oppervlakte mag 200 m2 bedragen. De functie van het oude gebouw maakt geen verschil. Je mag dus een oud fabrieksgebouw of een kantoor slopen en een woning neerzetten. Het nieuwe gebouw hoeft ook niet op precies dezelfde plaats te staan. Zolang het gaat om hetzelfde kadastraal perceel is dat voldoende. Onze medewerkers kijken graag met u mee of u in aanmerking komt voor deze maatregel.

Ook mogelijk bij nieuwbouwprojecten uit ons aanbod

Niet enkel particulieren die een huis willen slopen en heropbouwen kunnen van deze BTW-verlaging genieten. Wanneer je via Heylen Vastgoed een huis of appartement koopt dat door een professionele bouwheer gebouwd wordt op de plaats van een oud gebouw, kan je als koper ook van deze gunstmaatregel genieten. Kijk snel bij ons aanbod nieuwbouw welke projecten in aanmerking komen.

Voor projecten die al van start gegaan zijn, is er trouwens nog tijd tot 31 maart 2021 om de nodige formaliteiten in orde te brengen zodat ook deze van het verlaagde BTW-tarief kunnen genieten. Een nieuwbouwappartement kopen dat op de plaats van een oud pand gebouwd wordt, wordt vanaf 2021 financieel uiterst voordelig!
Vlaamse sloop- en heropbouwpremie

Wie niet voldoet aan de voorwaarden voor de federale BTW-maatregel, kan een beroep doen op de Vlaamse sloop- en heropbouwpremie. Deze premie wordt niet alleen verlengd tot eind 2022 maar ook verhoogd van 7.500 naar 10.000 euro. De beide systemen werken aanvullend op elkaar. Op deze manier krijgen zowel nieuwe eigenaren als de bouwsector een duwtje in de rug. Daarnaast is er ook een positieve invloed op het milieu omdat een deel van de oudere huizen versneld zal vernieuwd worden tot energiezuinige nieuwbouwwoningen.

Ook interessant