Verlaging rente: Wat Betekent Dit voor Spaarders en Kopers?

7 juni | Nieuws

Spaarders moeten zich voorbereiden op lagere opbrengsten, want de rente op spaarrekeningen zal naar verwachting binnenkort verder dalen. Op dit moment brengen spaarrekeningen vaak tussen de 2 en 2,5 procent op, maar experts voorspellen dat dit percentage geleidelijk zal afnemen. Deze daling kan spaarders raken die vertrouwen op hun spaargeld voor inkomsten.

Aan de andere kant biedt de dalende rente een kans voor potentiële huizenkopers. De rente op woonkredieten is het afgelopen half jaar al aan het dalen en deze trend lijkt zich voort te zetten. Goedkopere leningen maken het mogelijk om de kosten van het kopen van een huis wat te verlagen, wat het voor veel mensen iets betaalbaarder maakt om in de huidige markt een woning te financieren.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente de afgelopen twee jaar in rap tempo verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken. Sinds de laatste renteverhoging in september vorig jaar, is de inflatie in de eurozone afgenomen van een piek van 10,6 procent in oktober 2022 naar 2,6 procent in mei. Hoewel dit nog steeds boven de beoogde 2 procent ligt, lijkt het geen belemmering te vormen voor het verlagen van de rente om de economische groei te stimuleren. Of de ECB nog verdere renteverlagingen zal doorvoeren, blijft echter onzeker. De centrale bank heeft onlangs haar inflatievooruitzichten verhoogd en voorspelt een gemiddelde inflatie van 2,5 procent voor dit jaar en 2,2 procent voor 2025, met een verwachte economische groei tot 0,9 procent in 2024 en 1,4 procent in 2025.

Bron : Europese Centrale Bank verlaagt rente voor het eerst in bijna 5 jaar: wat betekent dat voor jouw portemonnee? | VRT NWS: nieuws

Ook interessant