Cohousing, waar moet je op letten?

25 november | Blogs

Meerdere volwassenen die, zonder dat ze een gezin vormen, samen een huis of appartement huren: de formule van cohousing is erg populair. Het is de ultieme manier om kosten te delen en toch privacy te hebben. Maar met meerdere mensen samenwonen vraagt ook om heldere afspraken. In dit artikel geven we je enkele tips en tricks.

Waarom cohousing?

Voor de ene is het dé nieuwe manier van wonen, voor de andere is het een middel om kosten te besparen. Cohousing zit in de lift en de hoge energie- en huurprijzen maken het alleen maar populairder. Je woont zelfstandig, maar deelt de gemeenschappelijke kosten.

Door met meerdere bewoners één huis of appartement te delen, bespaar je niet alleen, het is ook ecologisch omdat je een stuk minder verbruikt of nodig hebt dan wanneer alle cohousers in aparte woningen zouden wonen.

Bekijk het huuraanbod

Drie verschillende vormen van cohousing

Wie een woning huurt, sluit een huurovereenkomst af met de verhuurder. Kies je voor cohousing, dan kan dat onder drie verschillende vormen, waar we graag wat dieper op in willen gaan.

1. Feitelijke samenwoning medehuurders 

Binnen dit stelsel (beschreven in artikel 52 van het woninghuurdecreet) kan iemand in het pand bijwonen, zonder automatisch huurder te zijn. De bijwoner heeft dan niet dezelfde rechten en verplichtingen als de huurder. De bijwoner en de huurder kunnen samen aan de verhuurder vragen of de bijwoner medehuurder mag worden. In dat geval wordt de bijwoner een volwaardige huurder met dezelfde rechten en plichten als de oorspronkelijke huurder. De bijwoner is dan ook beschermd wanneer de oorspronkelijke huurder het huurcontract zou stoppen.

Je voegt de nieuwe huurder best via een addendum toe aan het huurcontract. Zet één van de medehuurders het contract stop, dan kan er een nieuwe medehuurder worden toegevoegd. Is die er niet, dan blijft de vertrekkende medehuurder nog 6 maanden verantwoordelijk voor het betalen van de huurprijs. De verhuurder en andere medehuurders moeten wel instemmen met de nieuw voorgestelde medehuurder.

2. Hoofdhuurder met onderhuur 

Het stelsel van hoofdhuur – onderhuur is duidelijk: er is één contract tussen de hoofdhuurder en de verhuurder. De hoofdhuurder kan dan een gedeelte van het goed onderverhuren. Het volledige pand aan één iemand onderverhuren is verboden en het pand moet ook de hoofdverblijfplaats van de eerste huurder blijven. Die heeft volledige verantwoordelijkheid naar de verhuurder.

Als onderhuurder ben je natuurlijk wel een stuk afhankelijker van de hoofdhuurder: zegt die de huur op, dan valt de onderhuur automatisch weg.

3. Afzonderlijke overeenkomsten met de verhuurder 

Tenslotte kan je ook gebruik maken van het stelsel onverdeeld aandeel genotsrecht. In dat geval heeft elke huurder een afzonderlijk contract met de verhuurder. Zoiets kan natuurlijk alleen maar wanneer er goede afspraken worden gemaakt over de verdeling van de gemeenschappelijke kosten en de mogelijke schade aan gemeenschappelijke ruimtes.

Nog enkele tips bij cohousing 

Hoewel cohousing heel wat voordelen heeft, kan het enkel werken wanneer er goede afspraken worden gemaakt tussen de bewoners. We geven je graag nog enkele tips:

  • Gebruik een gemeenschappelijke rekening voor het betalen van maandelijkse uitgaven (zoals energiekosten) en andere gemeenschappelijke kosten.
  • Zorg dat grote aankopen verdeeld worden. Iemand zorgt voor de afwasmachine, iemand voor de droogkast, de wasmachine,… Hou goed bij wie wat heeft ingebracht.
  • Heb respect voor elkaar en hou (alleszins de gemeenschappelijke ruimtes) alles netjes.

Heb je meer vragen over cohousing of ben je op zoek naar een geschikte woning voor cohousing? Kom langs bij Heylen Vastgoed of neem contact op.

Contacteer ons

Ook interessant