Venale Waarde of Marktwaarde: Wat Maakt een Woning Gewild?

16 juni | Kennis van wonen

In de afgelopen vijf jaar hebben we in Vlaanderen een opvallende trend gezien: woningen met een goed energielabel zijn in waarde gestegen met maar liefst 33%. Dit is één van de vele factoren die de marktwaarde van een woning beïnvloeden. Wat maakt een woning nu echt gewild of juist minder aantrekkelijk op de vastgoedmarkt?

1. Vraag en Aanbod
De balans tussen vraag en aanbod speelt een grote rol in de prijsbepaling van woningen. In gebieden waar veel vraag is en weinig aanbod, zullen de prijzen stijgen. Dit geldt ook op kleinere schaal: een gewilde buurt met veel kopers en weinig beschikbare woningen zal hogere prijzen kennen.

2. Omgevingsfactoren
De omgeving is cruciaal bij de waarde van een woning. De nabijheid van goede scholen, openbaar vervoer, winkels en recreatiemogelijkheden kan de aantrekkelijkheid van een woning aanzienlijk verhogen. Mensen zoeken vaak naar een goede leefomgeving met alle nodige voorzieningen binnen handbereik.

3. Ligging
De locatie van een woning blijft een van de belangrijkste factoren. Woningen in stadscentra of populaire wijken zijn meestal duurder dan die aan de rand van de stad of in minder bekende gebieden. De aantrekkingskracht van een bepaalde locatie kan variëren, afhankelijk van factoren zoals veiligheid, toegang tot werkgelegenheid, en de algemene leefbaarheid.

4. Leeftijd van de Woning
De leeftijd van een woning kan zowel een plus- als een minpunt zijn. Oudere woningen hebben vaak veel karakter en charme, maar kunnen hoge onderhoudskosten met zich meebrengen. Nieuwere woningen zijn vaak gebouwd met modernere technieken en materialen, wat ze energiezuiniger en onderhoudsvriendelijker maakt.

5. Te Renoveren of Instapklaar?
Of een woning instapklaar is of gerenoveerd moet worden, is een belangrijke overweging voor kopers. Instapklare woningen zijn aantrekkelijk voor kopers die snel willen verhuizen zonder extra kosten voor renovatie. Aan de andere kant kunnen te renoveren woningen een lagere aankoopprijs hebben en mogelijkheden bieden voor kopers die hun eigen stempel op een woning willen drukken.

6. EPC Score
De Energieprestatiecertificaat (EPC) score is een steeds belangrijker wordende factor. Een lage EPC-score betekent dat een woning energiezuinig is, wat kan leiden tot lagere energiekosten en een hogere marktwaarde. Hoewel dit niet de enige factor is, draagt het zeker bij aan de gewildheid van een woning.

Conclusie
De venale waarde of marktwaarde van een woning wordt bepaald door een mix van verschillende factoren. De verhouding tussen vraag en aanbod, omgevingsfactoren, ligging, de leeftijd van de woning, de staat van onderhoud en de EPC-score spelen allemaal een rol in hoe gewild een woning is. Bij Heylen Vastgoed helpen we je graag met het bepalen van de waarde van je woning en het vinden van de juiste koper of het perfecte huis. Heb je vragen over de marktwaarde van jouw woning? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend advies!

Ook interessant