Wetgeving rond houtkachels, pelletkachels en schouwen

31 december | Blogs

De vergunningsplicht, voor heel wat werken aan je woning wordt je ermee geconfronteerd. Zo'n vergunning vraag je best aan vóór je met de werken start, of je nu een constructie wil optrekken, afbreken of verbouwen. Maar in welke gevallen is zo'n vergunning precies nodig? Moet je er bijvoorbeeld eentje aanvragen als je thuis een kachel wil? Wij zochten de regels en wetgeving rond kachels en schouwen voor je uit.

Wetgeving houtkachel en pelletkachel

Wie een houtkachel wil plaatsen, moet het één en ander respecteren op vlak van wetgeving. Zo is er een uitstootnorm, een maximale uitstoot die je niet mag overschrijden. Pelletkachels zijn de laatste jaren gelukkig heel wat gemoderniseerd, sommige stoten zelfs bijna niets meer uit.

Daarnaast zijn er ook regels over de afvoer van rookgassen. Er moet zoveel mogelijk rekening gehouden worden met de omliggende gebouwen, de schouw moet uitmonden op een bepaalde hoogte én ook de windrichting die de rook uitwaait is van belang. 

Vergunning plaatsen kachel of schouw

Maar hoe zit het nu met die vergunning voor het plaatsen van een kachel en/of schouw? De vuistregel is dat er altijd een vergunning nodig is als ¡e een constructie wil (ver)bouwen. In de realiteit wordt de vergunningsplicht vaak vervangen door een meldingsplicht en in sommige gevallen vervalt die zelfs helemaal.

Wil je thuis een houtkachel of finoven plaatsen, dan is een vergunning in principe niet verplicht. Artikel drie van het Besluit van de Vlaamse Regering van 14 april 2000 bepaalt dat er “voor het voorzien van een verwarmingsinstallatie geen stedenbouwkundige vergunning nodig is”.

Vergunning aanleggen rookkanaal

De situatie ligt wél anders als er ook een rookkanaal moet worden voorzien. Zo'n rookkanaal kan invloed hebben op het straatbeeld, zeker als het langs de buitenkant van de woning geplaatst wordt. De schouw is een nieuwe constructie en dus zal ¡e in de meeste gevallen een vergunning moeten aanvragen. De regels hierover kunnen van gemeente tot gemeente verschillen, ga dus zeker de lokale wetgeving na als je een kachel en/of schouw overweegt.

Wil je meer weten over de regels en wetgeving rond houtkachels, pelletkachels en schouwen? Neem contact met ons op.

Contacteer ons Gratis schatting aanvragen

Ook interessant