Een zwembad in je tuin, wat moet je weten?

18 juli | Blogs

Wil jij een zwembad in je tuin en heb je hier vragen over? In 1978 richtte Ludo Dierckx een klein tuinbedrijf op in Westerlo. Ondertussen, meer dan veertig jaar later, groeide dat bedrijf uit tot één van de grote namen in outdoor living. In België én in Nederland. Van hippe stadstuintjes tot grote, klassiek ingerichte tuinen, van poolhouses en buitenkeukens tot binnen- en buitenzwembaden. Zelfs voor het regelen van bouwvergunningen of onderhoud achteraf kan je bij Ludo terecht. Multifunctionele totaalprojecten zijn zijn stokpaardje. Ludo beantwoordt verschillende vragen en geeft tips over een zwembad in je tuin.

De zomer is begonnen, zijn er trends voor een zwembad in je tuin?

Echte trends zien we niet, wij focussen sowieso meer op tijdloze projecten en zwembaden die mooi aansluiten bij de rest van de tuin. Mensen kiezen wel vaker voor overloopbaden of spiegelbaden, waarbij de rand van het zwembad en het wateroppervlak op hetzelfde niveau liggen. Je ziet dan geen echte overgang en dat zorgt voor een strakkere en meer esthetische look. Ook duurdere afwerkingen; zoals natuursteen, keramische tegels of tekeningen in mozaïek, komen vaker voor. Nog opvallend is dat steeds meer klanten van het klassieke desinfecteren met chloor af willen. Wij werken in dat geval met hydrolyse. Door elektrische spanning worden de natuurlijke elementen van water (H2O) gesplitst, dat werkt oxiderend en desinfecterend. We voegen ook zout toe dat door diezelfde spanning wordt omgezet in chloor, zij het in kleinere hoeveelheden. Dat zorgt voor een dubbele ontsmetting zonder die typische chloorgeur en je water voelt ook zachter aan.

Hoe zit het met de vorm van zwembaden in je tuin?

Een zwembad in je tuin met een meer natuurlijke vorm, met afrondingen, kan heel mooi zijn. Zeker als je het zwembad nog nonchalanter in je tuin wil laten overlopen. Toch kiezen de meeste klanten voor een klassieke, rechthoekige vorm. Die keuze is vooral functioneel, een zwembad is gewoon veel makkelijker af te dekken op die manier. In isolatie merken we dan weer wél een verschil. Mensen willen hun zwembad langer kunnen gebruiken zonder dat de energiekosten de hoogte inschieten. Zeker tijdens de lockdowns was dat het geval, toen niemand echt op vakantie kon gaan. Door het zwembad in je tuin beter te isoleren, blijft het water langer warm en kan je makkelijk zwemmen van april tot eind september. Al blijft dat natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het weer.

Veel mensen wilden een zwembad in hun tuin tijdens corona. Hoe zit dit nu?

Het klopt dat de vraag naar een zwembad in een tuin enorm steeg, vooral tijdens de eerste lockdown. Op een bepaald moment konden we mensen pas na zestien tot achttien weken helpen met hun aanvraag. Ondertussen is de markt gelukkig weer een beetje gestagneerd en zijn de wachttijden korter.
Bekijk ons ruime koopaanbod
 

Hoe zit het met een vergunning voor een zwembad in je tuin?

Nee, gelukkig heeft niet iedereen een vergunning nodig voor een zwembad in je tuin. De grootte en of je zwembad in de tuin overdekt is, spelen daarin een rol. Je zwembad mag ook niet verder dan dertig meter van je woning komen te liggen. De meeste zwembadbouwers kunnen alles perfect voor je nakijken en, als het nodig is, die vergunning in orde brengen. Sowieso is het wel aan te raden om altijd even bij de gemeente te checken. Ook als je geen vergunning nodig hebt, kan er wel meldingsplicht te zijn. Die kan je gewoon indienen via het omgevingsloket. Wanneer je de aktename ontvangt, meestal na twintig à dertig dagen, mag je de werken opstarten. Bij ons is de gemiddelde wachttijd, zonder vergunningsaanvraag, twee tot drie maanden. Als je in april je zwembad bestelt, kan je er dus in de zomer al volop van genieten.

Kan er in elke tuin een zwembad gebouwd worden? Of zijn er enkele uitzonderingen?

In principe kan je in elke tuin een zwembad plaatsen, zolang de vergunning in orde is. Al zijn er wel een paar dingen die het kostenplaatje de hoogte in kunnen duwen. De bereikbaarheid van je tuin is bijvoorbeeld erg belangrijk. Kunnen we kranen gebruiken of moeten alle onderdelen manueel naar binnen gedragen worden? Geraakt de vrachtwagen makkelijk door je straat of moeten we met bestelwagens komen? Dat zijn dingen waar je in eerste instantie misschien niet over nadenkt, maar die het geheel wel duurder kunnen maken. We checken ook altijd het grondwater, hoe diep we daarvoor moeten graven, is in elke tuin anders. Die diepte speelt een rol in de uiteindelijk plaatsing van het zwembad en heeft ook een invloed op de prijs van het project.

Tegenwoordig plaatsen we vaker kleine zwembaden in stadstuinen, dat kan heel mooi en gezellig zijn. In de stad is het sowieso warmer en dus is verkoeling daar misschien zelfs nog meer welkom.

zwembad in je tuin vergunning, tips en grootte

Maakt de grootte van je tuin uit voor een zwembad?

De grootte maakt niet veel uit voor een zwembad in je tuin. Tegenwoordig plaatsen we vaker kleine zwembaden in stadstuinen, dat kan heel mooi en gezellig zijn. In de stad is het sowieso warmer en dus is verkoeling daar misschien zelfs nog meer welkom. Ook daar had de lockdown trouwens een invloed op. In die eerste hete zomer konden we niet op vakantie en we mochten thuis niemand uitnodigen. Dan ga je vanzelf op zoek naar aanpassingen die je eigen huis én tuin aangenamer kunnen maken. Dat gold in de dorpen, maar dus zeker ook in de steden.

Heb je nog een laatste tip voor wie een zwembad in de tuin overweegt?

Denk altijd heel goed na over wat je precies wil. Een idee kan in je hoofd heel mooi zijn, maar in je tuin toch niet werken. Het project moet ook realiseerbaar zijn, zowel praktisch als ­ financieel. Een tuinbedrijf zoals het onze kan je helpen om het hele plaatje te bekijken. Er komt toch vaak meer kijken bij een zwembad dan je denkt. Voor wie wél al zeker is van zijn aankoop, raad ik aan om niet te lang te wachten. Sinds 2020 is de aanleg van een zwembad een stuk duurder geworden en de prijzen blijven voorlopig stijgen. Corona maakte al dat de prijzen van grondstoffen en de lucht ingingen en de oorlog in Oekraïne heeft dat alleen maar erger gemaakt. Wil je dus graag een zwembad, laat de werken dan zo snel mogelijk uitvoeren. Ludo Dierckx is de oprichter van Ludo Dierckx Tuindesign. Voor meer info over de aanleg van je tuin of een zwembad, van ontwerp tot uitvoering, kan je terecht in zijn bedrijf in Westerlo. Of vul het contactformulier in op de website: ludodierckx.be.

Ook interessant