Eigendomstitel woning opvragen: hoe werkt het?

5 juli | Blogs

Vooraleer u een woning of ander pand koopt moet u natuurlijk wel zeker zijn dat de verkoper de (enige) eigenaar is van het goed. Want als blijkt dat dat niet zo is dan wordt de koop ook na ondertekening van de compromis nietig verklaard. Als koper heeft u in dat geval recht op schadevergoeding, maar u verwerft niet het huis dat u wilde kopen. Als verkoper moet u dus een eigendomstitel opvragen en kunnen voorleggen. Hoe dat in zijn werk gaat leest u in dit artikel.

Wat is een eigendomstitel?

Een eigendomstitel is in feite een document dat aantoont wie de wettelijke eigenaar is van een bepaald onroerend goed. In de meeste gevallen zal de originele verkoopakte worden gebruikt, maar soms heeft de eigenaar het goed op een andere manier verkregen, bijvoorbeeld door schenking of nalatenschap.

Dat kan ook na een echtscheiding, waarbij één van beide partners het eigenaarschap over het goed overneemt. In dergelijke gevallen wordt de notariële akte als eigendomstitel beschouwd.

Eigendomstitel opvragen

De eigendomstitel opvragen doet u best tijdig, want het document dat bewijst dat de verkoper de enige eigenaar is moet voor de ondertekening van de compromis aanwezig zijn. Bent u als verkoper toch niet de (enige) eigenaar, dan gaat de verkoop niet door en bent u aan de koper een schadevergoeding verschuldigd.

Soorten eigendomstitel van een woning

We zeiden het al eerder: er bestaan verschillende vormen van documenten die de eigendomstitel bewijzen. In de meeste gevallen geldt de verkoopakte als eigendomstitel woning. Om te weten wat voor akte het precies is kijkt u bovenaan het document waar het soort akte vermeld staat.
Afspraak maken

eigendomstitel woning opvragen

Welke vormen kan de eigendomstitel van een woning aannemen?

De belangrijkste vormen van eigendomstitel voor een woning zijn:

·       Een aankoopakte

·       Een schenkingsakte

·       Een testament

·       Een akte afstand-deling/verdeling: dit is een akte waarbij de mede-eigenaar(s) hun deel in het goed hebben afgestaan aan de verkoper, zodat deze laatste enige eigenaar is geworden.

·       Regelingsakte na echtscheiding: na echtscheiding hebben koppels vaak nog een goed in onverdeeldheid (dit wil zeggen dat zij beide eigenaar zijn), met als gevolg dat de ene partner zijn/haar deel overdraagt aan de andere partner, waardoor het goed volledig eigendom van 1 persoon wordt.

·       Een akte van erfopvolging

Let er wel steeds op dat de eigendomsakte of eigendomsbewijs dat u te zien krijgt effectief getekend en geregistreerd is en dat het dus niet om een ontwerpakte gaat. Want die laatste is geen geldige eigendomstitel.

Een geregistreerde eigendomstitel krijgt bovenaan een repertoirenummer van de notaris, zo weet u dat het om een geldige akte gaat. Zo is de onderhandse overeenkomst geen officieel document om eigendom mee te bewijzen. Ook de kredietakte of het huwelijkscontract gelden niet.

Een eigendomsakte voor uw huis nodig?

Heeft u een eigendomstitel nodig voor het verkopen van uw pand? De medewerkers van Heylen Vastgoed helpen u graag. Wij begeleiden uw verkoop van A tot Z en vragen voor u de nodige documenten aan.

Maak een afspraak of kom vrijblijvend langs in één van onze vastgoedkantoren.
Bekijk ons ruime koopaanbod

Ook interessant