De grote grondvraag: wat is de bodemkwaliteit van jouw grond?

22 augustus | Blogs

Een bodemattest is een verplicht document wanneer je een huis, appartement of grond wil verkopen. In dat attest staat of het perceel een risicogrond is en of je dus een oriënterend bodemonderzoek of zelfs een bodemsanering moet laten uitvoeren. Sowieso weet je als eigenaar best hoe je grond eraan toe is, ook als je nog niet wil verkopen. De Grote Grondvraag, een website ontwikkeld door OVAM, helpt je daarmee op weg. Op de website kan je zelf nagaan of er informatie beschikbaar is over de bodemkwaliteit van jouw grond.

Is mijn grond risicogrond? 

Een risicogrond is een grond waarop vervuilende activiteiten worden, of werden, uitgevoerd en die daardoor een verhoogde kans op bodemverontreiniging heeft. Is dat het geval, laat dan een oriënterend bodemonderzoek uitvoeren om uitsluitsel te krijgen over de kwaliteit van je grond. Een risicogrond wil niet automatisch zeggen dat er sprake is van bodemvervuiling, maar je onderneemt best wel actie.

Gratis schatting Woning verkopen

Resultaten: hoe gezond is jouw grond? 

De website van De Grote Grondvraag is heel toegankelijk, je vindt snel en eenvoudig informatie over de bodemkwaliteit van je perceel terug. De resultaten worden onderverdeeld in vier kleuren: groen, geel, oranje en rood.

Hoe gezond is mijn grond?

  • Is je grond groen? Dan zijn er geen aanwijzingen dat het gaat om een risicogrond en hoef je geen verdere stappen te ondernemen.
  • Een gele grond? OVAM beschikt over informatie in verband met de bodemkwaliteit van je grond. Die info kan je opvragen via de website of via de dienst klantenbeheer van OVAM.
  • Wanneer je grond oranje is, is hij gekend als risicogrond. Mogelijk kom je wel in aanmerking voor een vrijstelling van de onderzoeksplicht.
  • Een rode grond is een risicogrond. Laat een oriënterend bodemonderzoek uitvoeren om uitsluitsel te geven over de bodemkwaliteit.

Staat je grond gekend als risicogrond? Op de website vind je de eerste stappen terug die je in dat geval moet nemen.

Bodemattest

De Grote Grondvraag geeft op kaart weer hoe het gesteld is met de gezondheid van je grond. Die kaart wordt wekelijks geactualiseerd. Het is wel enkel een eerste indicatie van de bodemkwaliteit. Wil je juridische zekerheid, vraag dan een bodemattest aan bij OVAM.

Zo'n bodemattest is in principe pas verplicht bij de verkoop van een onroerend goed, maar het is toch interessant om de kwaliteit van je perceel te controleren. Zo weet je op voorhand of er mogelijk actie ondernomen moet worden.

Heb je vragen over het bodemattest of andere nodige attesten bij de verkoop van je woning? Het team van Heylen Vastgoed staat voor je klaar. Voor meer bodeminformatie bezoek je www.degrotegrondvraag.be.

Gratis schatting Woning verkopen

De grote grondvraag

Ook interessant