Waar moet u op letten bij het kopen van een huis? Checklist

4 november | Blogs

Een huis kopen is doorgaans één van de grootste investeringen die u in uw leven zal doen. Het is dus heel belangrijk om de juiste beslissingen te nemen. Maar waarop moet u dan letten vooraleer u de knoop doorhakt en een huis koopt? Onze checklist bij het kopen van een woning helpt u alvast op weg.

Checklist: hier moet u op letten bij het kopen van een huis 

-        Uw budget

-        De ligging van de woning

-        De indeling van de woning

-        De staat van de woning

-        Andere aandachtspunten zoals uw planning

Wat is uw budget? 

Nog voor u echt op zoek gaat naar een woning is het goed om eerst eens met uw bank te gaan praten over uw mogelijkheden. Hoeveel kan (en wil) u maandelijks afdragen voor een lening, hoeveel eigen middelen heeft u en krijgt u financiële hulp van ouders of grootouders voor de aankoop van uw huis?

De financiële instelling kan dan precies berekenen hoeveel uw nieuwe woning mag kosten, inclusief de extra’s voor registratie, notaris en taksen. Uw budget kennen is dus de eerste stap op de checklist bij het kopen van een woning.

De ligging van de woning 

Of u zich goed voelt in een huis hangt voor een heel groot deel af van de ligging. Om de zoektocht naar uw droomwoning te vereenvoudigen, is het goed om uzelf vooraf enkele vragen te stellen:

-        Heb ik de voorkeur voor een bepaalde regio, stad of wijk? Wil ik bijvoorbeeld dicht bij mijn familie wonen of maakt die afstand niet zoveel uit?

-        Zoek ik een huis in een groene omgeving of woon ik graag midden in de stad?

-        Hoe dichtbij wil ik scholen, winkels en openbaar vervoer hebben?

-        Zoek ik vooral rust of maakt het verkeer in de straat mij minder uit?

Met een duidelijk antwoord op deze vragen kan u veel gerichter zoeken naar een woning. U laat zich daarbij best adviseren door een vastgoedmakelaar van Heylen Vastgoed, die de regio en het aanbod door en door kent. Maak zeker een afspraak voor een vrijblijvend gesprek!
Afspraak maken
 

Indeling van het huis 

Nu is het tijd om uw wish-list samen te stellen! Wat zijn uw minimum eisen en heeft u ook andere wensen? In de eerste plaats kijkt u hier of u op zoek bent naar een appartement of een (al dan niet vrijstaand) huis. Houdt u meer van een moderne woning of valt u voor de charme van een oud herenhuis?

Hoeveel slaapkamers heeft u minimaal nodig? Zoekt u een woning met een open keuken of houdt u die liever apart? Maar ook: hoe belangrijk zijn tuin en terras voor u? En hoe zijn die georiënteerd ten opzichte van de zon?

Misschien werkt u vaak van thuis uit en is een afzonderlijk bureau noodzakelijk? Moet uw ideale woning over een garage beschikken? En wenst u een kelder of veel bergruimte? De medewerkers van Heylen Vastgoed gaan stap voor stap door uw wensen en denken mee na over de woning die best bij u past.

Zij adviseren u ook over de mogelijkheid tot verbouwen. Want misschien is de indeling van een woning bij aankoop niet helemaal volgens uw wensen, na een verbouwing kan u er wel uw droomhuis van maken!

De verkoper moet u een attest kunnen voorleggen met de stedenbouwkundige voorschriften en met een uittreksel uit het kadaster. Zo weet u precies of er bij de bouw van de woning geen overtredingen werden gemaakt en of uw verbouwplannen uit te voeren zijn.

huis kopen checklist

De staat van de woning 

Of u nu wil gaan verbouwen of niet, de staat van de woning zal uw beslissing over de aankoop in ruime mate beïnvloeden. Want wanneer de elektriciteit en het sanitair niet in orde zijn zal u ongetwijfeld extra kosten moeten maken.

Dat geldt ook voor de isolatie: is er isolatie aanwezig in muren, vloer en dak? In welke staat verkeert die? Zijn de ramen voldoende isolerend of dienen ze te worden vervangen? Om te voldoen aan de meest recente isolatienormen zijn er misschien investeringen nodig die buiten uw budget vallen. De verkoper moet u hoe dan ook een energie prestatie certificaat (EPC) voorleggen waardoor u meteen weet waar er aandachtspunten zijn en hoe u die kan aanpakken.

Kijk ook naar het dak! Wat is de staat van de dakbedekking? Zijn pannen of roofing aan vervanging toe? En hoe ziet het onderdak eruit? Zijn er lekken zichtbaar? Check eveneens de mogelijke vochtproblemen in de muren.

Andere aandachtspunten 

Heeft u uw droomhuis gevonden? Voldoet de woning aan uw wensen of kan u ze na verbouwing helemaal naar uw zin maken? Dan zijn er natuurlijk nog enkele andere aandachtspunten. Zo is het belangrijk om te weten wanneer de woning beschikbaar is. Want dat moet natuurlijk in uw planning passen, bijvoorbeeld wanneer uw huurtermijn afloopt.

Of misschien wil u eerst een ander huis verkopen waar u nu al eigenaar van bent. Om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen nemen de makelaars van Heylen Vastgoed dit proces graag van u over. Zo hoeft u zich enkel te concentreren op uw zoektocht naar een nieuwe woning!
Bekijk ons ruime koopaanbod 

Ook interessant