Een overbruggingskrediet afsluiten? Zo werkt het!

14 maart | Blogs

Een nieuwe woning kopen terwijl het huis waarin u nu woont nog niet verkocht is? Daarvoor kan u een overbruggingskrediet afsluiten. De bank leent u het geld om een nieuwe woning aan te kopen en zodra u uw vorige woning verkocht heeft, betaalt u het kapitaal en de intresten meteen weer terug. Natuurlijk zijn er wel enkele voorwaarden aan verbonden. In dit blogbericht vertellen we wat een overbruggingskrediet is en hoe het precies werkt.

Wat is een overbruggingskrediet?

Een overbruggingskrediet is een kortlopende lening (meestal van enkele maanden tot drie jaar) waarmee u de toekomstige opbrengst van de verkoop van uw woning al kunt gebruiken om een nieuw huis te kopen. In feite leent u dus geld om uw nieuwe woning te kopen wanneer de huidige woning nog niet verkocht is. Eens uw woning verkocht is en het geld beschikbaar is, betaalt u het overbruggingskrediet terug.

Het is een formule die vaak wordt gebruikt door jonge gezinnen. Die bezitten een eerste woning, maar door gezinsuitbreiding wordt deze te klein. Ze kunnen een grotere woning kopen en willen die deels financieren met het geld dat ze uit de verkoop van hun eerste woning halen. Toch verkopen ze hun woning pas wanneer de nieuwe woonst instapklaar is. Met een overbruggingskrediet lenen ze een bedrag dat ze bij de verkoop van de oude woning meteen terugbetalen.

Maar ook koppels waarvan de kinderen oud genoeg zijn om het ouderlijk huis te verlaten en dan op zoek gaan naar een kleinere woonst, zoals een appartement, gebruiken graag een overbruggingskrediet om de aankoop van de nieuwe woning te financieren. Het is dus een kredietvorm die op verschillende momenten in het leven van pas kan komen. Maar hoe werkt een overbruggingskrediet precies?
Afspraak maken Bekijk ons ruim koopaanbod

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Wie kiest voor een overbruggingskrediet bij de aankoop van een nieuwe woning heeft wel wat zaken om rekening mee te houden. Want hoewel er op korte termijn (u zal immers uw huidige woning verkopen) geld vrijkomt voor de terugbetaling ervan, zijn er natuurlijk ook kosten mee verbonden.

Wie een overbruggingskrediet aangaat denkt dus best goed na over deze zaken:

-        Hoeveel verwacht u voor de verkoop van uw huidige woning? De waardebepaling van uw woning is voor de bank noodzakelijk om het bedrag van uw overbruggingskrediet te bepalen. Verkoopt u met Heylen Vastgoed? Dan voeren wij die schatting alvast gratis voor u uit! Uw bank kan echter zelf ook een schatter aanstellen als ze dit wenst. Het overbruggingskrediet mag nooit hoger zijn dan de waarde van uw woning.

-        Zal u voldoende tijd hebben om uw nieuwe woning instapklaar te maken? Een overbruggingskrediet is namelijk slechts beperkt in tijd, van enkele maanden tot enkele jaren. Als uw nieuwe woonst enkele jaren verbouwingen vraagt vooraleer u erin kan trekken dan is zo’n krediet misschien niet de beste oplossing.

-        Kan u de bijkomende kosten dragen? U betaalt tijdens de looptijd van het krediet rente (van 2 tot 4 procent) op het geleende bedrag. Die komen bovenop uw huidige hypothecaire krediet waarvoor u gedurende deze periode blijft afbetalen. U zal dus eventjes verhoogde aflossingen krijgen en die moet u financieel wel kunnen dragen. Bovendien betaalt u bij uw bank ook dossierkosten. Hoeveel die bedragen hangt natuurlijk af van uw financiële instelling.

En tenslotte moet u bij de aankoop van een nieuwe woning natuurlijk rekening houden met het openstaande saldo van uw huidige lening. Wanneer u uw woning kan verkopen aan €300.000,00, maar u heeft nog een saldo van €100.000,00 dan kan u slechts €200.000,00 inbrengen voor de aankoop van uw nieuwe huis.

overbruggingskrediet afsluiten

De voor- en nadelen van een overbruggingskrediet

Het allerbelangrijkste voordeel van een overbruggingskrediet is dat het u financiële ademruimte geeft bij de aankoop van een nieuwe woning. U kan het geld dat u later zal krijgen bij de verkoop van uw huidige woning nu al gebruiken voor de aankoop van een nieuw huis.

Daarbij hoeft u tijdens de overbruggingsperiode vaak geen kapitaal af te lossen (voor uw nieuwe lening) en is er geen tussenkomst van een notaris nodig. Het maakt het u dus makkelijk om op een relatief goedkope manier een nieuw droomhuis te kopen met de opbrengst die u uit de verkoop van uw huidige woning haalt. Er zijn echter ook wel enkele nadelen verbonden aan een overbruggingskrediet.

Nadelen overbruggingskrediet:

-        U bent beperkt in tijd. Krijgt u uw huidige woning niet meteen verkocht of lopen de werken in de nieuwe woning uit, dan zullen er bijkomende kosten worden aangerekend voor de verlening van uw krediet. En daar durven banken hoge bedragen voor aan te rekenen.

-        Er komen ook kosten bij kijken. Enerzijds zijn er de dossierkosten voor de bank, anderzijds betaalt u rente op het geleende bedrag. Die rente ligt doorgaans tussen 2% en 4% en is afhankelijk van uw financiële instelling.

Tenslotte moet u er ook rekening mee houden dat u niet zomaar de volledige opbrengst van de verkoop kan investeren in uw nieuwe aankoop. Want bij de terugbetaling van uw overbruggingskrediet wordt het openstaande saldo en de eventuele wederbeleggingsvergoeding mee verrekend.

Of u nu een nieuwe woning wil kopen of uw huidige woning wil verkopen, bij Heylen Vastgoed bent u steeds aan het juiste adres. Onze specialisten ondersteunen u van A tot Z. Neem zeker contact op of kom langs op één van onze kantoren!
Afspraak maken Bekijk ons ruim koopaanbod

Ook interessant