Duurzaam investeren: passiefwoning vs. BEN-woning

23 december | Blogs

Energievriendelijk wonen is de nieuwe standaard. Sinds 2021 ben je verplicht om voor een Bijna Energie Neutrale woning, of BEN-woning, te kiezen als je wil bouwen. Wie wil, kan nog een stapje verder gaan: een passiefwoning wekt soms zelfs meer energie op dan dat het verbruikt. In deze blog lees je wat het verschil is tussen een passiefhuis en een BEN-woning. Ook lees je wat het kost om passief te wonen.

Wat is een passiefwoning?

Een passieve woning (passiefwoning) of, in iets meer woorden, een gebouw dat voldoet aan de eisen van het passiefhuiscertificaat, is een woning met een permanent goed binnenklimaat, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Warmte wordt verkregen uit passieve bronnen, onder andere door de zon in de winter. Zonwering bijvoorbeeld, zorgt dan weer voor verkoeling in de zomer.

Je kan zeggen dat een woning “passief” is wanneer er voor het verwarmen van ruimtes tot 20° C niet meer dan 15 kWh/m² per jaar nodig is. Kenmerkend is dat zo’n huis heel goed is geïsoleerd: van 15 tot 25 centimeter in de vloer, 20 tot 35 centimeter in de spouwmuren en 20 tot 40 centimeter in het dak. Vaak is er ook driedubbel glas en zijn alle ruimtes extreem luchtdicht gemaakt om warmteverlies te vermijden.

Passiefwoning versus BEN-woning

 Wie het over ecologisch bouwen heeft, denkt vaak in eerste instantie aan een BEN-woning (Bijna Energie Neutraal). Het verschil tussen een passiefwoning en een BEN-woning zit hem in het E-peil. Dit is een score die aangeeft hoe energiezuinig een gebouw is. Hoe lager deze score, hoe energiezuiniger het gebouw. BEN-woningen moeten een E-peil hebben dat lager is dan E30, gelijk aan een energiescore van 70 kWh/ m². Het E-peil van een passieve woning daarentegen, is vaak zelfs negatief omdat het op bepaalde momenten meer energie opwekt dan dat het verbruikt.

Een BEN-woning is met andere woorden iets minder milieuvriendelijk dan een passieve woning, maar nog wel altijd een stuk beter voor je energierekening dan een traditionele woning. Sinds 2021 moet elke nieuwbouwwoning in Vlaanderen trouwens bijna energieneutraal zijn.
Bekijk de nieuwbouwprojecten Contacteer ons

Verbouwplannen?

Alle bestaande residentiële gebouwen moeten vanaf 1 januari 2023 minstens energielabel D halen. Na de notariële overdracht van je woning heb je tot vijf jaar de tijd om daarvoor de nodige verbouwingen of renovaties uit te voeren. Vanaf 1 januari 2028 wordt die renovatieverplichting aangescherpt naar energielabel C, om uiteindelijk op 1 januari 2045 te eindigen bij energielabel A voor alle residentiële panden.

Prijskaartje passief wonen

Aan dit alles hangt wel een prijskaartje vast. Een passieve woning is gemiddeld tien tot vijftien procent duurder, onder andere door meer isolatie, een ventilatiesysteem en driedubbele beglazing. Maar, je verdient het geïnvesteerde geld door de jaren heen wel terug omdat je energie bespaart. Zéker met de huidige energieprijzen. Daarnaast kan je aanspraak maken op bepaalde premies en subsidies (zie “mijnverbouwpremie.be”). Tot slot is en blijft de verkoopwaarde van een passieve woning heel interessant. Als je de middelen hebt om een volledig energie-neutrale of zelfs energiepositieve woning te bouwen, is dat dus absoluut een goede investering.

Heb je meer vragen over passief wonen? Of over het verschil tussen een passiefwoning en een BEN-woning? Neem contact op met Heylen Vastgoed!
Bekijk de nieuwbouwprojecten Contacteer ons

Ook interessant