Een tweede huis kopen als investering? Dit moet u weten!

26 januari | Blogs

De waarde van vastgoed zit al jaren in stijgende lijn. En het ziet er niet naar uit dat dit de komende periode anders zal zijn. Investeren in vastgoed is dus een belegging die opbrengt. Niet te verwonderen dat veel eigenaars ervoor kiezen om een tweede verblijf te kopen. Maar wat moet u weten wanneer u wilt investeren in een tweede huis? Dat vertellen we u graag in dit blogbericht.

Een tweede huis kopen

Meer dan 1 op 5 Belgen bezit vandaag een tweede woning. Vooral de laatste jaren is investeren in vastgoed enorm populair geworden. Dat komt omdat de rente enorm laag is wat lenen goedkoop maakt, terwijl spaargeld op de bank bijna niets meer opbrengt.

De waarde van vastgoed blijft echter stijgen zodat investeren in een tweede woning een belegging is die wél opbrengt. De reden om een tweede woonst te kopen is trouwens voor iedereen verschillend:

-          U kan een tweede woning kopen als vakantieverblijf aan zee of in de Ardennen

-          U wil een echte opbrengsteigendom die u dan gaat verhuren

-          U koopt een woning waar uw kinderen of kleinkinderen in zullen wonen.

En hoewel een tweede woning doorgaans een flinke opbrengst oplevert op lange termijn, komen er natuurlijk ook wel kosten bij kijken waar u rekening mee moet houden. We zetten de belangrijkste aandachtspunten even op een rij.
Bekijk ons ruim koopaanbod

Waar moet u op letten bij investeren in vastgoed?

Wie op zoek is naar een tweede huis heeft daar meestal een heel eigen reden voor. De ene wil er op vakantie, de andere wil er via verhuur vooral een extra maandelijks inkomen uithalen. Om u te helpen in uw zoektocht geeft Heylen Vastgoed u alvast enkele aandachtspunten mee.

Wat zoekt u precies in een tweede huis?

Willen u en uw gezin graag een eigen verblijf om regelmatig een weekend of vakantie in door te brengen? Dan zoekt u zeker een ander soort pand dan wanneer u vastgoed wil om te verhuren.

In het eerste geval is de locatie natuurlijk van groot belang: een appartement aan zee is heel populair. Maar waar de ene persoon graag een residentie heeft in het centrum op de zeedijk, zal de andere liever iets rustiger en ruimer zoeken in of achter de duinen.

Misschien is de zee minder uw ding en wil u liever investeren in vastgoed in de Ardennen, waar u voor dezelfde prijs meestal een grotere tweede woning vindt. Om optimaal te genieten van uw investering moet u dus goed nadenken over waar u zich het gelukkigst bij voelt.

In sommige vakantie- of bungalowparken kan u er ook voor kiezen om een vakantiehuisje aan te kopen. Dat kan u makkelijk verhuren wanneer u er zelf niet bent. Zo haalt u meteen ook een voordeel uit uw investering. U moet er echter wel rekening mee houden dat er in zo’n geval steeds gemeenschappelijke kosten zijn waar u niet tussenuit kan. Wordt er bijvoorbeeld beslist om de huisjes te renoveren en beter te isoleren, of om de sanitaire voorzieningen, wegen op het domein of andere gemeenschappelijke zaken te vernieuwen, dan betaalt u daar als mede-eigenaar aan mee. Iets om in de gaten te houden!

Of zoekt u liever een appartement in de stad om lekker te gaan dineren, naar de cinema te gaan of cultuur te snuiven? Bekijk het aanbod in Antwerpen, Lier, Mechelen of Sint-Niklaas eens.

Hoe de aankoop van een tweede huis financieren?

Veel kandidaat-kopers van een tweede verblijf doen dit omdat ze over voldoende middelen beschikken om de aankoop te doen. Toch wordt er vaak gekozen om ook voor het tweede verblijf een hypothecair krediet aan te gaan. Dat komt omdat u met zo’n krediet een flink belastingvoordeel kan krijgen, tot wel 30% op de kapitaalaflossingen en op de premies van de schuldsaldo verzekering.

Heeft u voor uw eerste woning nog een lening lopen dan kan uw bank u toestaan om het reeds terugbetaalde krediet opnieuw te openen voor een nieuwe aankoop. Dat is handig wanneer u voor uw huidige lening een interessante rentevoet had en u bespaart er kosten mee omdat u eigenlijk geen nieuwe lening moet afsluiten.

Wie zijn tweede verblijf verhuurt, mag de intresten aftrekken van zijn onroerend inkomen, wat dus alweer voor een lagere belasting zorgt. Gaat u een lening aan voor uw tweede woning en verhuurt u die, dan betaalt de huurder in feite uw lening (grotendeels) terug.

Tweede huis kopen investering

Kan u de extra kosten van een tweede huis dragen?

Net zoals u voor uw eerste woning kosten heeft, zal u ook voor uw tweede huis enkele vaste kosten hebben. Want ook daar heeft u uiteraard een brandverzekering, gas, elektriciteit en water nodig. En u betaalt natuurlijk belastingen voor beide woningen.

En net zoals er in uw eerste woning investeringen nodig zijn omdat er wel eens iets moet gerenoveerd worden, heeft u die in uw tweede verblijf ook. Het is niet alleen een financiële investering, u komt best regelmatig ter plekke om te zien of alles in orde is. Of u schakelt daarvoor een tussenpersoon in die uw vastgoed beheert en aan u rapporteert over de toestand en over mogelijke kosten.

Wat uw keuze ook is, uiteindelijk is investeren in vastgoed ook een investering in uw toekomst. Bent u op zoek naar een tweede verblijf en wil u meer weten over de voorwaarden voor de aankoop van een tweede huis, dan komt u best eens langs in één van de Heylen Vastgoed kantoren. Heylen Vastgoed beschikt over een ruim aanbod aan appartementen en huizen te koop en wij geven u graag alle advies over uw aankoop.
Bekijk ons ruim koopaanbod

Ook interessant