Wat moet je weten over het aanleggen van een groendak?

19 september | Blogs

Je kan er niet omheen, groener leven wordt meer en meer de norm. Zowel particulieren, organisaties áls de overheid sporen de burger aan om dit ʻgroeneʼ leven te omarmen, met verschillende initiatieven. Ook wanneer je bouwt of verbouwt heb je als bouwheer heel wat groene opties. Het groendak bijvoorbeeld, dat aan een opmars bezig is. In deze blog lees je alles over groendaken. Welke soorten groendaken zijn er? Wat zijn de voor- en nadelen van een groendak? En heb je een vergunning nodig? We vertellen het je graag.

Wat is een groendak?

Een groendak is een dak waarvan de bedekking voor het grootste deel bestaat uit levende planten. Het gaat dan vooral om plantensoorten die bestand zijn tegen extreme weersverschillen, van wind en hitte tot vorst en droogte. Er zijn twee verschillende soorten groendaken: intensieve en extensieve.

 

Soorten groendaken

Intensieve groendaken

Intensieve groendaken kan je vergelijken met een tuin, of zelfs een moestuin. Ze bestaan uit grassen, kruiden, struiken of zelfs bomen. Intensieve daken vragen daardoor best wat onderhoud.

Extensieve groendaken

Extensieve groendaken hebben slechts een lichte begroeiing met vooral mossen, vetplanten of kruiden waardoor je minder werk hebt.

 

Voorwaarden aanleggen groendak

De belangrijkste voorwaarde bij het plaatsen van een groendak is de sterkte van de dakconstructie. Niet iedere dakstructuur komt ervoor in aanmerking. Laat je hiervoor bijstaan door een expert, die kan je perfect vertellen wat de mogelijkheden zijn.

 

Voordelen groendak

Een groendak biedt heel wat voordelen, denk bijvoorbeeld aan een betere luchtzuivering en een verhoogde biodiversiteit. Het zorgt ook voor een betere waterhuishouding en een langere levensduur van de dakbedekking. Last but not least, heeft een groendak ook een positief effect op je EPC. De goede isolerende functie zorgt voor een daling van je EPC-score én je moet ook minder verwarmen of afkoelen, waardoor je energiekosten dalen. Mooi meegenomen met de energieprijzen van tegenwoordig, toch?

Groendaken vind je vooral bij nieuwbouwwoningen, soms worden ze daarbij zelfs als verplichting opgelegd. Door de plaatsing van een groendak kan je ook versoepelingen krijgen in andere richtlijnen. In sommige gevallen zal je, bij nieuwbouw of heropbouw, bijvoorbeeld geen regenwaterput moeten installeren of ben je al in orde met een kleinere versie.
Bekijk het nieuwbouwaanbod

 

Nadelen groendak

Er zijn dus heel wat voordelen, maar ook een aantal aandachtspunten waar je rekening mee moet houden. De aanleg is duurder dan bij een standaard dak en er bestaat ook een kans op lekkages als het dak niet correct wordt aangelegd. De keuze aan beplanting is relatief beperkt en niet elke dakconstructie is geschikt voor de aanleg van een groendak, zoals we eerder in dit artikel al toelichtten.

Heb je alle voor- en nadelen van een groendak overwogen en wil je de stap zetten, houd dan ook rekening met de administratieve kant van het verhaal. Voor de aanleg van een groendak heb je in sommige gevallen een vergunning nodig.

 

Heb ik een vergunning nodig voor plaatsen van een groendak? 

Als je een intensief groendak wil, moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen. Voor een extensief dak is dat niet verplicht, tenzij je het volume van het dak wil veranderen of verhogen. We raden aan om sowieso inlichtingen in te winnen bij je stad of gemeente.

 

Is het plaatsen van een groendak verplicht? 

Het plaatsen van een groendak is vandaag nog geen verplichting, al maken sommige steden en gemeenten hierop een uitzondering als het gaat om een nieuwbouw of heropbouw.

Ben je helemaal overtuigd van de voordelen van een groendak? Check dan ook even bij je stad of gemeente of je in aanmerking komt voor een subsidie.

Heb jij nog vragen over groendaken? Ons team staat altijd voor je klaar!
Contacteer ons

Ook interessant