België keurt definitief Geconventioneerde verhuur goed in 2023

14 juli | Kennis van wonen

In een belangrijke stap om de betaalbaarheid van huisvesting te verbeteren en de huurmarkt in België te reguleren, heeft de Belgische regering in 2023 definitief de geconventioneerde verhuur goedgekeurd.

Deze maatregel is bedoeld om huurders te beschermen tegen woekerhuren en om verhuurders aan te moedigen redelijke prijzen en kwalitatieve woningen aan te bieden. De goedkeuring van de geconventioneerde verhuur is een mijlpaal in het creëren van een evenwichtigere en eerlijkere huurmarkt in België.

Bescherming van huurders: Een van de belangrijkste doelstellingen van de geconventioneerde verhuur is het beschermen van huurders tegen excessieve huurprijzen.

Met deze maatregel kunnen verhuurders ervoor kiezen om hun woning als geconventioneerd te verhuren, wat betekent dat ze zich verbinden tot het respecteren van een vastgestelde maximale huurprijs. Dit biedt huurders meer zekerheid en voorkomt dat ze worden geconfronteerd met onredelijke huurverhogingen.

Om ervoor te zorgen dat de huurders daadwerkelijk profiteren van deze bescherming, is er een versterking van het toezicht en de handhaving door de overheid. Er zullen controles worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat verhuurders zich aan de vastgestelde huurprijzen houden en dat huurders geen misbruik ervaren.

Voordelen voor verhuurders: Hoewel de geconventioneerde verhuur verplichtingen oplegt aan verhuurders, zijn er ook voordelen verbonden aan het kiezen voor deze vorm van verhuur. Verhuurders die hun woning als geconventioneerd verhuren, kunnen rekenen op verschillende voordelen, zoals belastingvoordelen en een verhoogde zichtbaarheid op de huurmarkt.

Daarnaast worden verhuurders aangemoedigd om te investeren in kwalitatieve huisvesting. De geconventioneerde verhuur vereist dat de woningen aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen, waardoor huurders kunnen genieten van een veilige en comfortabele woonomgeving.

Stappen naar een evenwichtige huurmarkt: De goedkeuring van de geconventioneerde verhuur is een belangrijke stap in de richting van een evenwichtigere huurmarkt in België. Het stelt de overheid in staat om de huurmarkt beter te reguleren en ervoor te zorgen dat zowel huurders als verhuurders eerlijke voorwaarden hebben.

Naast de geconventioneerde verhuur worden er ook andere maatregelen genomen om de huurmarkt te verbeteren. Dit omvat het versterken van de rechten van huurders, het bevorderen van sociale huisvesting en het stimuleren van nieuwbouwprojecten.

Conclusie: Met de goedkeuring van de geconventioneerde verhuur in 2023 heeft België een belangrijke stap gezet in het creëren van een eerlijkere en meer gereguleerde huurmarkt. Huurders worden beschermd tegen excessieve huurprijzen, terwijl verhuurders worden aangemoedigd om kwalitatieve huisvesting aan te bieden. Deze maatregel draagt bij aan het streven naar een evenwichtigere en rechtvaardigere huisvestingssector in België.

Je eigendom verhuren of huren in de zomer? Wij blijven investeren in onze verhuurcel zodat ons gespecialiseerd verhuurteam van meer dan 30 consulenten 6/7 klaarstaat voor u.


Meer weten? Bel 0800 292 23 voor een afspraak.

Ook interessant