Huurprijzen blijven fors stijgen: ontdek hier hoeveel je per maand betaalt voor een appartement of huis

7 februari | Kennis van wonen

Wie in Vlaanderen een woning wil huren, moet daar nu gemiddeld 868 euro per maand voor neertellen. Dat is 11,3 procent meer dan twee jaar geleden, zo blijkt uit de huurbarometer van makelaarsfederatie CIB. En dat komt momenteel vooral door de inflatie. Vijf opvallende conclusies.

"Ongeziene cijfers voor onze huurmarkt." Makelaarsfederatie CIB, die meer dan 60.000 nieuwe huurcontracten uit Vlaanderen en Brussel analyseerde, windt er geen doekjes om. De prijzen stijgen en ze stijgen snel. 

Huurprijzen fors gestegen

Voor een gemiddelde woning betaalde je vorig jaar gemiddeld 868 euro per maand in Vlaanderen. 90 euro meer dan in 2021, oftewel een stijging van 11,3 procent in twee jaar tijd. Appartementen zitten iets onder die prijs, vrijstaande woningen een heel stuk erboven. 

Een stijging van 11,3 procent, dat ligt behoorlijk in lijn met de inflatie, die zich vooral eind 2022 en begin 2023 liet voelen. De algemene prijsstijging van de huurprijzen zit ongeveer op hetzelfde niveau als de stijging van de lonen. 


Het wordt steeds moeilijker voor mensen met een lager inkomen

 

Door de stijging zijn woningen met een lage huurprijs amper nog te vinden. "Van alle geanalyseerde contracten had slechts 8,4 procent een huurprijs van minder dan 600 euro", zegt Kristophe Thijs, directeur communicatie bij CIB.

Over het algemeen wordt aangeraden dat de kosten voor een woning - de afbetaling van een lening of de huurprijs - best slechts een derde van het inkomen inhouden. "Dan kan je al snel de conclusie trekken dat het een moeilijke zoektocht is voor mensen met een inkomen van minder dan 1.800 euro per maand, zeker als er concurrentie is."

Makelaars zien die concurrentie aan met lede ogen. Waar er in 2022 gemiddeld 10 tot 15 bezoeken waren voor een woning, zijn dat er nu 25 of meer. "Zeker als de huurprijs wat lager ligt, is de concurrentie moordend."

Vlaams-Brabant duurste Vlaamse provincie


Binnen dat ene cijfer zitten wel grote regionale verschillen. Vlaams-Brabant is de duurste provincie, met een gemiddelde huurprijs van 1.042 euro per maand. Het gaat hier om een gemiddelde van alle woningtypes. De provincie staat in dit lijstje al langer bovenaan en dat heeft veel te maken met de nabijheid van Brussel. 

De provincie is zo maar even een kwart duurder dan West-Vlaanderen, de goedkoopste provincie van Vlaanderen met 793 euro gemiddelde huur per maand. 

Leuven stoot Antwerpen van de troon als duurste centrumstad


Van alle Vlaamse centrumsteden is Leuven sinds vorig jaar het duurste. De stad heeft daarmee de leiderspositie van Antwerpen overgenomen. 

Belangrijk: voor deze vergelijking wordt er enkel gekeken naar de gemiddelde huurprijs van appartementen. In Leuven betaalde je daar vorig jaar gemiddeld 1.013 euro per maand voor, 14,8 procent meer dan een jaar eerder. Antwerpen staat er nét onder, met 1.009 euro
 

Stijging nog groter in Brussel


De huurprijzen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest stegen nog een stuk sneller dan die in Vlaanderen. De gemiddelde huurprijs - voor alle woningtypes - lag daar vorig jaar op 1.249 euro per maand, een stijging van bijna 14 procent in twee jaar tijd. Hier ligt de prijsstijging wat bóven de inflatie. 

Maar ook hier is het belangrijk om naar de appartementen te kijken, aangezien negen op de tien verhuurcontracten in het Brussels gewest over appartementen gaan. Daar ligt de prijs op gemiddeld 1.205 euro per maand voor het hele gewest. Al zijn er grote verschillen per regio.

In Wallonië is de stijging minder fors dan in Vlaanderen en Brussel. Daar zit de gemiddelde huurprijs op 761 euro voor alle woningtypes, 4,3 procent meer dan in 2022.

Bron : VRT NIEUWS

 

Ook interessant