Hét stappenplan voor het kopen van een huis

4 november | Blogs

Een woning koopt u niet elke dag. Logisch dus dat u niet meteen weet wat er allemaal bij komt kijken en waar u op moet letten. Want hoe zit het nu precies met budget, notaris, compromis en andere zaken die u moet weten vooraleer een woning de uwe is? Met dit stappenplan gaat u in 6 stappen naar het kopen van een huis.

Stappenplan voor het kopen van een woning


1. Bepaal uw budget

2. Start uw zoektocht 

3. Ga op bezoek

4. Tijd voor een bod

5. Het compromis

6. Het verlijden van de akte

Stap 1: Bepaal uw budget 

Wie op zoek gaat naar een huis zal al gauw merken dat er woningen te vinden zijn in alle prijsklassen. Om gericht te kunnen zoeken moet u dus weten wat uw budget is dat u aan uw nieuwe woning kan en wil spenderen.

Hoeveel dat dan precies is, hangt af van uw persoonlijke situatie en bespreekt u best met uw bankier of kredietmakelaar. Doorgaans zijn de volgende factoren bepalend voor uw budget:

-        Over hoeveel eigen middelen beschikt u? Dus eigen spaargeld, extra middelen die u krijgt van ouders of familie,… Of misschien heeft u reeds een huis dat u eerst wil verkopen? In dat laatste geval doet u er goed aan om een gratis schatting van uw woning te laten doen door Heylen Vastgoed. Dan hebt u meteen een beter zicht op uw budget.

-        Hoeveel kan u per maand terugbetalen aan een lening en over welke termijn? Een vuistregel zegt dat het maandelijks terug te betalen bedrag niet hoger mag zijn dan een derde van uw maandelijkse inkomen. Maar dat bespreekt u best met uw financiële instelling.

Hou bij de opmaak van het budget ook rekening met de kosten die bovenop de aankoopprijs komen, zoals de registratiekosten, aktekosten, notaris en onroerende voorheffing. Wil u een huis kopen om te verbouwen, neem de verbouwingskosten dan zeker mee in rekening. Bekijk wat u meteen wil uitvoeren en welke verbouwingen u eventueel nog kan uitstellen.

Wil u een idee krijgen over de huidige vastgoedprijzen en het aanbod? Neem dan alvast een kijkje in het ruime aanbod van Heylen Vastgoed.

Stap 2: Start uw zoektocht 

U kent uw budget? Dan kan u nu echt op zoek gaan naar uw droomhuis. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat u uw eisen en wensen meteen in kaart brengt:

-        Zoekt u een woning in de stad of in de natuur? Heeft u uw zinnen gezet op een bepaalde wijk of is de nabijheid van winkels, scholen en openbaar vervoer doorslaggevend?

-        Hoeveel slaapkamers wenst u? En eventueel extra ruimte voor bureau?

-        Wil u een tuin of terras? En dan liefst op het zuiden?

-        …

Natuurlijk zijn wensen en eisen heel individueel. Maar het is wel goed om met een specialist te spreken die precies weet waar u bij uw aanstaande woning op moet letten. Die kan ook goed inschatten welke mogelijkheden de woning heeft wanneer u ze wil verbouwen.

Heylen Vastgoed is al jaren de referentie in het kopen en verkopen van woningen. Onze medewerkers helpen u graag bij het zoeken naar uw droomhuis. Kom langs voor een vrijblijvend gesprek waarin we uw eisen en wensen leren kennen. Dan gaan wij meteen voor u aan de slag en bekijken we samen met u alle mogelijkheden.

Stap 3: Ga op bezoek 

U heeft een aantal woningen op uw verlanglijst staan? Een huis koopt u natuurlijk niet zonder het eerst grondig te hebben bezocht. Plan een bezoek met uw makelaar en let daarbij goed op elk detail. Want het zou vervelend zijn mocht u beslissen op basis van een vluchtige indruk en dan later zien dat het dak niet geïsoleerd is of dat er water in de kelder staat.

Let ook op de oriëntatie van de woning en op eventueel omgevingsgeluid. En vraag naar de energiewaarde. Zo krijgt u een idee over de energiekosten voor verwarming en elektriciteit.

Koopt u een woning om te verbouwen, dan kan het handig zijn om een architect mee te nemen die de mogelijkheden goed inschat. Bekijk in dat geval ook de stedenbouwkundige eisen zodat u weet aan welke voorschriften uw verbouwing moet voldoen.
Afspraak maken
 

Stap 4: Tijd voor een bod 

Heeft u een droomhuis gevonden dat binnen uw budget past? Dan is het tijd om een bod uit te brengen. Dat doet u via uw makelaar, die op zijn beurt bij de eigenaar nagaat of het bod wordt aanvaard.

Door een bod schriftelijk uit te brengen vermijdt u discussie nadien. Let wel: als de verkoper uw bod aanvaardt, dan bent u verplicht om de aankoop verder te zetten. Want wanneer u uw bod toch zou intrekken kan het zijn dat u een schadevergoeding van ongeveer 10% van de aankoopprijs moet betalen.

Als de verkoper ermee instemt kan u ook een optie nemen, waardoor het huis gedurende een bepaalde periode alleen aan u mag worden verkocht. Dat kan handig zijn wanneer u nog geen uitsluitsel kreeg van uw bank.

Stappenplan huis kopen

Stap 5: Het compromis 

Aanvaardt de verkoper uw bod? Proficiat! Vanaf nu begint het echte verkoopproces in ons huis kopen stappenplan. Nu tekent u het zogeheten compromis of de voorlopige verkoopovereenkomst. Daarbij overhandigt de verkoper u alle wettelijke attesten die nodig zijn bij de verkoop van een woning, zoals het EPC certificaat, het bodemattest, het postinterventiedossier en de nodige keuringen en stedenbouwkundige attesten.

U betaalt op dit moment ook een voorschot van ongeveer 10% op de verkoopprijs. Dat voorschot gaat niet naar de verkoper, maar wordt geblokkeerd op een rekening van uw makelaar of notaris. De verkoper krijgt dit pas wanneer de volgende stap uit het stappenplan wordt gezet.

Bent u niet zo vertrouwd met al deze procedures, attesten en certificaten dan volgt een specialist van Heylen Vastgoed dat graag voor u op. Zo bent u zeker dat alles wettelijk verloopt en dat u later niet voor verrassingen komt te staan. Bovendien zijn de EPC en elektrische keuring gratis indien u via ons uw woning verkoopt.

Stap 6: Het verlijden van de akte 

De laatste stap in het kopen van een huis: het verlijden van de notariële akte. Dat gebeurt maximum 4 maanden na het ondertekenen van het compromis. De notaris gaat na of er aan alle wettelijke verplichtingen werd voldaan en schrijft dat neer in een akte.

Samen met de makelaar en/of de verkoper gaat u bij de notaris langs om de akte te overlopen en te ondertekenen. Het is belangrijk dat u uw bank laat weten wanneer de akte precies wordt getekend. Zo kan uw bank het geld voor de aankoop overschrijven nog voor de akte wordt verleden. Want op dat moment moet ook de verkoper worden betaald en is het huis definitief van u!

Heeft u vragen over de stappen die leiden tot het kopen van een huis of bent u op zoek naar een betrouwbare partner om u doorheen het koopproces te begeleiden? De medewerkers van Heylen Vastgoed staan steeds tot uw dienst.
Bekijk ons ruime koopaanbod

Ook interessant