Alles over bevroren huurprijzen!

8 december | Blogs

De Vlaamse regering wil iets doen aan huurwoningen met een slechte energieprestatie. Zo de regering in oktober 2022 beslist dat verhuurders hun huurprijzen voor zo’n woningen niet langer mogen indexeren. Maar hoe gaat het precies in zijn werk? Dat lees je in dit artikel van Heylen Vastgoed!

Huur indexeren volgens EPC label

EPC staat voor Energie Prestatie Certificaat en geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Dat wordt uitgedrukt in een waarde van A+ tot F. Verhuur je een woning met een E of F label, dan mag je de huurprijs niet meer indexeren. Een woning met een D label mag nog maar voor 50% worden geïndexeerd. Kan je geen EPC voorleggen, dan mag je eveneens niet indexeren.

Op die manier beloont de overheid verhuurders van energiezuinige woningen. De huurprijs van een pand met een C label of hoger, mag namelijk wel worden aangepast. Eigenaars van energieverslindende woningen worden zo gemotiveerd om te investeren in energiezuinige maatregelen.

Nieuw certificaat

Heb je effectief verbeteringen aangebracht aan het energieverbruik van je woning, dan kan je als eigenaar een nieuw certificaat aanvragen. Voldoet de waarde nu wel, mag je de huurprijs opnieuw indexeren. Let wel: dit gaat niet met terugwerkende kracht. Indexatie is pas mogelijk op het moment dat je het nieuwe certificaat effectief in handen hebt.
Bekijk het huuraanbod Contacteer ons
 

Huren wordt betaalbaarder

Woon je zelf in een huurhuis met een hoge energiekost, dan is het nieuwe decreet goed nieuws voor jou. De hoge energiekost is al een flinke hap uit je budget, over een hogere huurprijs moet je je voorlopig geen zorgen maken.

De overheid hoopt op die manier huren betaalbaarder te maken voor wie met een hoge energiefactuur wordt geconfronteerd. De maatregel geldt sinds 1 oktober 2022 en loopt gedurende één jaar. Daarna is indexering weer mogelijk, maar wel via een aangepast stelsel. De verhuurder zal de huurprijs dus niet dubbel kunnen indexeren.

Beslist de eigenaar om toch verbeteringswerken aan de woning te doen, dan heb je er als huurder alle baat bij om die werken ook effectief te laten uitvoeren. Want ook al heeft de verhuurder nadien het recht om de huurprijs opnieuw te indexeren, uiteindelijk zal je met een lagere energiefactuur nog meer kunnen besparen.

Ben je zelf op zoek naar een woning om te huren, of ben je eigenaar van een pand dat je wil verhuren, bij Heylen Vastgoed ben je aan het juiste adres! Onze makelaars begeleiden je van A tot Z! Kom zeker langs op een van onze 18 kantoren.
Bekijk het huuraanbod Contacteer ons

Ook interessant