Steffen Embrechts-Nuyts
Steffen Embrechts-Nuyts is als nieuwbouwverantwoordelijke goed op de hoogte van de energie-normen, de nieuwbouwmarkt en de mogelijkheden op vlak van energiezuinig bouwen en wonen. De ideale persoon dus om aan de tand te voelen over de voor- en nadelen van een energieneutraal huis.
Wat zijn de voordelen en nadelen van passief wonen?
Eén van de grootste voordelen is uiteraard het lage energieverbruik, gezien de hoge gasprijzen van vandaag de dag. Het bedrag op je factuur is elke maand weer een onzekere factor en niemand houdt van onzekerheid. Met een passiefwoning weet je zeker dat je voor de komende jaren gebeiteld zit. De aankoopprijs is hoger, energiezuinige materialen kosten nu eenmaal meer, maar je bespaart veel geld in de volgende jaren en verdient die investering snel terug.
De initiële meerprijs lijkt kopers ook niet tegen te houden, integendeel. Sinds de energiecrisis zijn kopers die voor nieuwbouw kiezen zich meer bewust van de verstrengde energienormen en -regels. Ze zijn ook beter geïnformeerd en zijn, ondanks de hogere prijzen, vragende partij.
Bekijk de nieuwbouwprojecten Contacteer ons
Waarin verschilt een energiezuinige of -neutrale woning van een ʻgewoneʼ woning?
Het grootste verschil zit in verwarming en koeling. Er wordt systematisch overgegaan van traditionele verwarming, met gasboiler of stookolietank, naar meer energiezuinige oplossingen. De traditionele radiatoren verdwijnen en maken plaats voor vloerverwarming / koeling, warmtepompen, zonnepanelen en ventilatie. Door de hoge gasprijzen gaat die omschakeling zelfs een pak sneller dan initieel werd gedacht.
Vanaf 2023 ben je in een nieuwbouwwoning sowieso verplicht om te verwarmen met een hybride warmtepomp, vanaf 2025 moet die pomp volledig elektrisch zijn. Gasinstallaties zullen dus volledig verdwijnen. Nederland geeft daarin het juiste voorbeeld: zij zijn er al langer mee bezig en staan dus ook verder in de ontwikkeling dan België.
Op dit moment zijn alternatieve verwarmingsvormen vooral interessant in nieuwbouwwoningen, maar ook bij renovatie is er meer en meer vraag naar. Je kan tegenwoordig vrij¡ eenvoudig overstappen naar een warmtepomp, zelfs al staan er overal nog radiatoren in je huis.
Waarom is een passiefwoning interessant?
Het is een cliché, maar je investeert in de toekomst. Veel Belgen hebben een baksteen in de maag, dat zit in ons DNA. Maar mensen gaan ook heel bewust om met hun geld, zeker in tijden van energiecrisis. De vraag naar nieuwbouw is sowieso hoog, maar nu de winter eraan komt en we weer meer moeten verwarmen, merken we een opvallende stijging. Mensen zijn bezig met energie en de hoge prijzen en daardoor ook met BEN-woningen en, in mindere mate, passiefhuizen. De regels en normen worden ook almaar strenger, in België én in Europa. Energieneutrale woningen en passiefhuizen zijn de toekomst.
De waarde van vastgoed is historisch gezien altijd gestegen. Een aankoop van een eigen woning blijft hoe dan ook een goede bescherming van kapitaal tegen inflatie. Uiteraard zien investeerders vastgoed ook als belegging. Zij rekenen op de meerwaarde van het goed én door de indexering van de huurprijzen en toenemende vraag naar huurpanden is hun investering ook bestendig tegen inflatie.
Is nieuwbouw meer en meer energiezuinig? Merken jullie een shift bij projectontwikkelaars?
Natuurlijk, dat is niet meer dan normaal. Ook zij moeten aan die nieuwe energienormen voldoen en zijn dus bezig met energiezuinige materielen en alternatieve vormen van verwarmen. Hoe lager het E-peil van een project, hoe interessanter dat is voor de eindconsument. De concurrentie is hard en dus is uitpakken met energiezuinigheid een manier om een project in de kijker te zetten.
Is er veel interesse in energiezuinige woningen? Proberen jullie kopers in die richting te sturen?
Er is veel interesse en potentiële kopers zijn ook beter geïnformeerd. Voor corona stopte het bij ‘hoe wordt er verwarmd' en ‘wat is het EPC'? Dat is nu wel anders. Kopers kennen de markt, de energienormen, de mogelijkheden, … Ook qua passiefwonen en energiezuinig wonen. En, zoals ik eerder al zei, de hogere prijzen houden hen niet tegen.
We sturen kopers niet in een bepaalde richting, dat vind ik onze taak niet, maar we moeten ze wel bewust maken van de mogelijkheden. Wij geven informatie, zo simpel en duidelijk mogelijk, en proberen uit te leggen hoe de markt zich op dit moment ontwikkelt. We stellen verschillende projecten voor en vertellen ook welke voordelen of premies je voor welk soort woning kan krijgen.
We houden rekening met de wensen van de klant, zowel op vlak van energie als op financieel vlak, en geven dan realistische opties. Uiteraard zetten we vooral de voordelen van een project in de verf, maar dat doen we bij elke verkoop. Een project zoals O3 SHIFT Lier bijvoorbeeld is nieuw en anders en dat maken we zeker duidelijk aan de klant.