Passief wonen: al jouw vragen beantwoord

28 december | Blogs

Energiezuinig wonen is de toekomst, of dat nu in een BEN-woning of een passiefhuis is. De Vlaamse overheid verstrengt stelselmatig de energie-normen en dat kan ook interessant zijn voor jouw portemonnee, zeker met de huidige gasprijzen. Maar klopt dat wel echt? En waar moet je nog rekening mee houden als je een verhuis naar een energiezuinige nieuwbouwwoning overweegt? Wij stelden verschillende vragen rond passief wonen aan, Steffen Embrechts-Nuyts, nieuwbouwmakelaar bij Heylen Vastgoed, en Tom Michiels, COO van O3 Development.

Steffen Embrechts-Nuyts

Steffen Embrechts-Nuyts is als nieuwbouwverantwoordelijke goed op de hoogte van de energie-normen, de nieuwbouwmarkt en de mogelijkheden op vlak van energiezuinig bouwen en wonen. De ideale persoon dus om aan de tand te voelen over de voor- en nadelen van een energieneutraal huis.

Wat zijn de voordelen en nadelen van passief wonen?

 Eén van de grootste voordelen is uiteraard het lage energieverbruik, gezien de hoge gasprijzen van vandaag de dag. Het bedrag op je factuur is elke maand weer een onzekere factor en niemand houdt van onzekerheid. Met een passiefwoning weet je zeker dat je voor de komende jaren gebeiteld zit. De aankoopprijs is hoger, energiezuinige materialen kosten nu eenmaal meer, maar je bespaart veel geld in de volgende jaren en verdient die investering snel terug.

De initiële meerprijs lijkt kopers ook niet tegen te houden, integendeel. Sinds de energiecrisis zijn kopers die voor nieuwbouw kiezen zich meer bewust van de verstrengde energienormen en -regels. Ze zijn ook beter geïnformeerd en zijn, ondanks de hogere prijzen, vragende partij.
Bekijk de nieuwbouwprojecten Contacteer ons

Waarin verschilt een energiezuinige of -neutrale woning van een ʻgewoneʼ woning?

Het grootste verschil zit in verwarming en koeling. Er wordt systematisch overgegaan van traditionele verwarming, met gasboiler of stookolietank, naar meer energiezuinige oplossingen. De traditionele radiatoren verdwijnen en maken plaats voor vloerverwarming / koeling, warmtepompen, zonnepanelen en ventilatie. Door de hoge gasprijzen gaat die omschakeling zelfs een pak sneller dan initieel werd gedacht.

Vanaf 2023 ben je in een nieuwbouwwoning sowieso verplicht om te verwarmen met een hybride warmtepomp, vanaf 2025 moet die pomp volledig elektrisch zijn. Gasinstallaties zullen dus volledig verdwijnen. Nederland geeft daarin het juiste voorbeeld: zij zijn er al langer mee bezig en staan dus ook verder in de ontwikkeling dan België.

Op dit moment zijn alternatieve verwarmingsvormen vooral interessant in nieuwbouwwoningen, maar ook bij renovatie is er meer en meer vraag naar. Je kan tegenwoordig vrij¡ eenvoudig overstappen naar een warmtepomp, zelfs al staan er overal nog radiatoren in je huis.

Waarom is een passiefwoning interessant? 

Het is een cliché, maar je investeert in de toekomst. Veel Belgen hebben een baksteen in de maag, dat zit in ons DNA. Maar mensen gaan ook heel bewust om met hun geld, zeker in tijden van energiecrisis. De vraag naar nieuwbouw is sowieso hoog, maar nu de winter eraan komt en we weer meer moeten verwarmen, merken we een opvallende stijging. Mensen zijn bezig met energie en de hoge prijzen en daardoor ook met BEN-woningen en, in mindere mate, passiefhuizen. De regels en normen worden ook almaar strenger, in België én in Europa. Energieneutrale woningen en passiefhuizen zijn de toekomst.

De waarde van vastgoed is historisch gezien altijd gestegen. Een aankoop van een eigen woning blijft hoe dan ook een goede bescherming van kapitaal tegen inflatie. Uiteraard zien investeerders vastgoed ook als belegging. Zij rekenen op de meerwaarde van het goed én door de indexering van de huurprijzen en toenemende vraag naar huurpanden is hun investering ook bestendig tegen inflatie.

Is nieuwbouw meer en meer energiezuinig? Merken jullie een shift bij projectontwikkelaars?

 Natuurlijk, dat is niet meer dan normaal. Ook zij moeten aan die nieuwe energienormen voldoen en zijn dus bezig met energiezuinige materielen en alternatieve vormen van verwarmen. Hoe lager het E-peil van een project, hoe interessanter dat is voor de eindconsument. De concurrentie is hard en dus is uitpakken met energiezuinigheid een manier om een project in de kijker te zetten.

Is er veel interesse in energiezuinige woningen? Proberen jullie kopers in die richting te sturen?

Er is veel interesse en potentiële kopers zijn ook beter geïnformeerd. Voor corona stopte het bij ‘hoe wordt er verwarmd' en ‘wat is het EPC'? Dat is nu wel anders. Kopers kennen de markt, de energienormen, de mogelijkheden, … Ook qua passiefwonen en energiezuinig wonen. En, zoals ik eerder al zei, de hogere prijzen houden hen niet tegen.

We sturen kopers niet in een bepaalde richting, dat vind ik onze taak niet, maar we moeten ze wel bewust maken van de mogelijkheden. Wij geven informatie, zo simpel en duidelijk mogelijk, en proberen uit te leggen hoe de markt zich op dit moment ontwikkelt. We stellen verschillende projecten voor en vertellen ook welke voordelen of premies je voor welk soort woning kan krijgen.

We houden rekening met de wensen van de klant, zowel op vlak van energie als op financieel vlak, en geven dan realistische opties. Uiteraard zetten we vooral de voordelen van een project in de verf, maar dat doen we bij elke verkoop. Een project zoals O3 SHIFT Lier bijvoorbeeld is nieuw en anders en dat maken we zeker duidelijk aan de klant.

Passief wonen

Tom Michiels

Tom Michiels is COO van O3 Development, de ontwikkelingstak van O3 SHIFT. In Lier bouwde de projectontwikkelaar 71 bijna energieneutrale appartementen, met duurzame materialen en slimme energietechnieken.

De appartementen zijn naast CO2 negatief ook Bijna Energie Neutraal, dit wil zeggen dat ze een E-Peil hebben dat lager of gelijk is aan E10. Dat lage energiepeil bereiken we door het gebruik van SEDS, een collectief slim energiesysteem.

Het systeem gebruikt geothermie voor koelen en verwarmen en een efficiënte boosterwarmtepomp voor de aanmaak van sanitair warm water. Dat systeem zorgt, in combinatie met zonnepanelen, voor maximaal comfort op een duurzame manier. Je verbruikt weinig energie voor verwarming, ventilatie, koeling en warm water en komt in aanmerking om als koper vijf jaar vrijgesteld te worden van onroerende voorheffing. Win-win.

Is een energieneutrale woning altijd een goeie investering?

Klimaatvriendelijke en energieneutrale woningen, zoals O3 SHIFT Lier, zijn de huizen van de toekomst en dus een hele goeie investering. In dit project gebruikten we duurzame, circulaire materialen zoals CLT, Cross Laminated Timber, want hout zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. En we ontwikkelden een nieuw en uniek SEDS- systeem, dat staat voor Sustainable Energy Distribution System. Er wordt géén gebruik gemaakt van gas of stookolie, maar de energie wordt uit de bodem onttrokken via een BEO-veld of Boorgat Energie Opslag. Dat BEO-veld zorgt voor verwarming in de winter en verkoeling in de zomer, alle appartementen worden zo het hele ¡aar lang op een energie-efficiënte manier voorzien van sanitair warm water en een comfortabele temperatuur. Dankzij het slimme energiesysteem en het gebruik van duurzame bio based materialen blijft de energiefactuur heel laag, zelfs met de stijgende energieprijzen.

Waarmee maakt het project in Lier het verschil?

O3 SHIFT Lier maakt onder andere het verschil door CLT als CO²-negatief bouwmateriaal te gebruiken. CLT isoleert sterk, is perfect luchtdicht en heeft een hoog akoestisch comfort. Het SEDS-systeem, waar ik het al over had, is als enige systeem legionellaproof en dus volkomen veilig. Daarnaast is O3 SHIFT Lier ook een ‘smart building'. Het gehele gebouw is uitgerust met sensoren: de verwarming, koeling, verlichting en videofoon kunnen aangestuurd worden via een app op je telefoon of via het centrale domoticasysteem. De zonnewering opent en sluit automatisch op het ritme van de zon. Verder hebben bewoners, dankzij het iLOQsyteem, maar één sleutel nodig voor de toegang tot hun appartement, brievenbus én de pakjesmuur en er is nummerplaatherkenning voorzien in de ondergrondse parking.

Ook tussen en rond de gebouwen wilden we de rust en privacy doortrekken. Onze landschapsarchitect werkte hiervoor een ontwerp uit met inheemse bomen en planten zodat er een oase van groen ontstaat waar je op een bankje kunt genieten van de zon.

Als laatste hebben we ingezet op het behalen van een BREEAM-certificaat en een WELL pre-certificaat. BREEAM is een duurzaamheidskenmerk dat erkenning geeft aan gebouwen die de duurzaamheidsnormen overtreffen. Het internationale WELL-keurmerk geeft aan dat de omgeving aan strikte eisen op het gebied van welzijn en gezondheid voldoet. De standaard van O3 SHIFT Lier gaat dus een veel verder dan enkel duurzaamheid in de zin van energie, water en afval. Het biedt een comfortabele en vitale manier van leven, in een volledig afgewerkte en energiezuinige woning.

Heb je meer vragen over passief wonen? Neem contact op met Heylen Vastgoed.
Bekijk de nieuwbouwprojecten Contacteer ons

Ook interessant