Twee maanden extra voor het verlijden van aktes

21 maart | Juridisch

Notarissen krijgen van de Vlaamse overheid extra tijd voor het verlijden van notariële aktes. De huidige termijnen dreigen door de coronacrisis overschreden te worden.

Normaal moeten koopaktes binnen de vier maanden na de ondertekening van het compromis bij de notaris ondertekend worden. Dan is ook de registratiebelasting (6% voor uw gezinswoning) verschuldigd. Die termijn wordt met twee maanden verlengd. 'Als Vlaamse regering willen we enkele praktische versoepelingen toepassen, zodat we gezinnen en bedrijven helpen tijdens de verstrengde veiligheidsmaatregelen', zegt Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA).

De verlenging heeft gevolgen voor enkele gunstregimes. Die schuiven gewoon mee op. Zo moet u bijvoorbeeld binnen de twee jaar na het verlijden van de notariële akte gedomicilieerd zijn in uw gezinswoning om van het verlaagd tarief van 6 procent te kunnen genieten.

Ook voor de aangifte van een nalatenschap stelt de overheid zich soepeler op. Die aangifte is nodig om de erfbelasting te kunnen berekenen en te innen. Normaal moet de aangifte binnen de vier maanden na het overlijden gebeuren. Die termijn wordt met twee maanden verlengd.

'De Vlaamse Belastingdienst zal voor deze dossiers geen belastingverhoging opleggen', benadrukt Diependaele. Normaal is een belastingverhoging verschuldigd als u uw dossier te laat indient.

Wat als de lockdowntermijn verlengd wordt? 'Dan doen we er nog eens twee maanden bij', zegt de minister.

Bron: De Tijd

Ook interessant